Χρίστος Παπαγεωργίου
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι μουσικός γνωστός επίσης και ως ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός με περισσότερες από 500 ραδιοφωνικές και 40 τηλεοπτικές εκπομπές μοναδικές στο είδος τους στα ελληνικά χρονικά.
Ως Μουσικός έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις σε όλους τους μουσικούς τομείς που δραστηριοποιήται.
Πρόσφατα πραγματοποίησε το ντεμπόυτο το στο Avery Fischer Hall στο Lincoln Center παίζοντας και διευθύνοντας ταυτόχρονα από το πιάνο την New England Symphony. Επίσης ανακυρήχθηκε Artist in Residence του Festival of the Aegean. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην φετινή 70η επέτειό της αλλά και η Buffalo Philharmonic συμπεριέλαβαν σε τέσσερις συναυλίες το έργο του «Πυρρίχιος» που απέσπασε θερμότατες κριτικές.
Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ώς πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie (Weil) Hall, Symphony Space Auditorium (Νέα Υόρκη),Berlin Philharmonie(Γερμ.), Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall στο Kensington Palace στο St James Palace, (Λονδίνο), στις αίθουσες Κioi Hall, Codaira Hall, Casals Hall (Τόκυο), Rudolfinum Dvorak Hall (Πράγα), στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και πλήθος σημαντικών αιθουσών σε διάφορες πόλεις ανα τον κόσμο(Βέρνη,Βασιλεία,Οδησσό,Σικάγοκ.α.). Έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες όπως η Philharmonia του Λονδίνου, η Οxford Philomusica, η Orchestre Symphonique du Capitale de Toulouse, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, η Συμφωνική του Μονάχου, η Malaga Symphony Orchestra ,η .N.H.K. της Ιαπωνικής Ραδιοτηλεόρασης, η Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini” ,η Orchestre Symphonique de Neuchatel, η Czech Radio Symphony, τους London Soloists, την RAM Sinfonia, την Odessa Chamber Orchestra την Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.,την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου την Ορχήστρα Δωματίου Πατρών κ.α
Έχει συμπράξει εξέχοντες μαέστρους όπως οι M.Plasson, P. Entremont, P. Calderon, H. Earle, D. Callegari, M. Belli κ.α. Μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο όπως ο Oscar Ghiglia, οι N.Y.Phil. Chamber Soloists, κ.α.
Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD, το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α..κ.α.καθώς και μουσική του σε δισκογραφία.
Είναι κάτοχος διπλωμάτων, μεταπτυχιακών τίτλων,διακρίσεων σπουδών και διεθνών υποτροφιών στους τομείς : σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία,διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal academy of Music, London University, Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.α.
Έχει τιμηθεί με πολλά πρώτα διεθνή βραβεία πιάνου και σύνθεσης μεταξύ των οποίων το 1999 το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto” στην Bolognia της Ιταλίας, καθώς και από την "΄Ενωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής" για το 1998.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει παράλληλα έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα σε Κρατικά Ιδρύματα και Σχολές καθώς και στα Μ.Μ.Ε. Έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπήρξε επι σειρά ετών καθηγητής μουσικής στην Κρατική Σχολή Χορού και πραγματοποιεί πλήθως σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων. Είναι παραγωγός της μουσικολογικής εκπομπής "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" του Τρίτου Προγράμματος(2001-2011) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της ΕΤ1 (Δορυφορικό, Ψηφιακό και Κρατικό Δίκτυο/2005-2011).
Γιώργος Δραμουντάνης (γεν. 1951)
Γεννήθηκα στην Κρήτη, σε ένα χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια! Το χειμώνα τον θυμάμαι λευκό. Θάλασσα είδα πρώτη φορά στα 11 μου χρόνια. Από τότε που θυμούμαι τον εαυτό μου, ήθελα να κάνω ζωγραφική και άρχισε με το πιο κατάλληλο τρόπο: σπουδάζοντας στην ΑΣΣΟΕ, οικονομικά. Εφτασα μεν στο πτυχίο, μα δεν με καταδέχτηκε ποτέ. Το 1979 γνωρίζομαι με το Μάνο Χατζιδάκι στα Ανώγεια, τα οποία είχε επιλέξει για τις Μουσικές Γιορτές, που για σειρά ετών οργάνωνε. Με ακούει να τραγουδώ ένα βράδυ με το μαντολίνο και τους φίλους μου και την άλλη μέρα δίνει το τηλέφωνό του με το "Χατζιδάκις", γραμμένο με δύο "γιώτα". Τον ρώτησα γιατί, και μου είπε πως τα "ήτα" τον παχαίνουν! Εκείνος, με έμαθε πώς να κάνω ζωγραφική γράφοντας τραγούδια από τότε μέχρι σήμερα!
Δίσκοι: Μοιρολόγια (1985), Ο Έρωτας στην Κρήτη Είναι Μελαγχολικός (1988), Ο Χαίνης (1990), Το Μεϊντάνι (1993), Χαρματούσσα (1995), Η Πύλη της Αμμου (1997), Το Όχι Αποκοιμήθηκε στην Αγκαλιά του Ναι (1999).
Χρήστος Ζερμπίνος
Ο Χρήστος Ζερμπίνος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μουσική με τους καθηγητές Παπασταθοπούλου-Μαυρέα (ακορντεόν), Max Halleker (πιάνο), Κωνσταντίνο Νόνη (Ανωτέρα Θεωρητικά), Θόδωρο Αντωνίου (Σύνθεση).
Ολοκήρωσε τις σπουδές του στη σύνθεση με Άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη Μάνου Χατζιδάκι.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να χρησιμοποεί συστηματικά το ακορντεόν ως σολίστ. Η εμπειρία του ως ερμηνευτής σε ποικίλους μουσικούς χώρους και μουσικά ιδιώματα, τον οδήγησε να ανακαλύψει νέες τεχνικές, καινούρια εκφραστικά μέσα και να δημιουργήσει το εντελώς προσωπικό ύφος που τον χαρακτηρίζει.
«Με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και σολίστ έχει συμπράξει με τις ορχήστρες Muchener Kammerorchester, “Sofia Soloists” of chamber Orchestra, Alea III of Boston, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, «ΚΑΜΕΡΑΤΑ» Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μπυσικής, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, Αθηναϊκή Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σύνολα Μουσικής Δωματίου.
Στις 22/01/07 ερμήνευσε το έργο «Kapote» για ακορντεόν και ορχ. Έγχόρδων (ΚΑΜΕΡΑΤΑ) του Giya Kancheli μετά από παραγγελία του ΟΜΜΑ σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση. Τα περισσότερα έργα του (συμφωνικά, χορωδιακά, μουσικής δωματίου, έργα για σόλο, έργα για φωνή και ορχήστρα) είναι παραγγελίες από Ελληνες και ξένους σολίστ, ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και αναθέσεις από διάφορους φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουισκής της Πάτμου κ.α
Έργα του έχουν παιχτεί κατ’ επανάληψη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και έχουν μεταδοθεί μέσω της EBU σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Το 2007 έπαιξε σαν σολίστ στο φεστιβάλ φθινοπώρου της Βαρσοβίας
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του συντονιστικού οργάνου της Πανκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον πολιτισμό και ενάντια στον πόλεμο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Στήριξης Ελλήνων Καλλιτεχνών Άσματος και Χορού, μέλος της Επιτροπής Τιμητικών Συντάξεων.
quinteto TANGartO
Το quinteto TANGartO είναι ένα μουσικό συγκρότημα που έχει συνδέσει το όνομά του με την ερμηνεία και το αυθεντικό αίσθημα των Αργεντίνικων Tangos. Έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη και πεισματικά προσεγμένη καλλιτεχνική πορεία από το 1996, επιλέγει τους χώρους που εμφανίζεται, κάνοντας παραστάσεις που εντυπωσιάζουν! Είναι ένα ευέλικτο σχήμα με μεγάλη δυναμική και αρκετά μεγάλο και ευρύ ρεπερτόριο, που επιδιώκει να ερμηνεύει τα αυθεντικά έργα και όχι διασκευές. Ο μοναδικός ήχος του bandoneon… ο τρόπος που ερμηνεύουν οι μουσικοί, ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και φορτίζουν συναισθηματικά κάθε ευαίσθητο ακροατή, μεταδίδοντας το πάθος και τον ερωτισμό αυτής της μουσικής!
Θα περίμενε κανείς ότι πρόκειται για σύνολο Αργεντινών μουσικών. Και όμως, τα ονόματα των πέντε μελών του σχήματος δεν είναι καθόλου… Αργεντίνικα.
Λευτέρης Γρίβας (μπαντονεόν),
Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί),
Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο),
Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα),
Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο).
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θωμάς Κοντογεώργης
Αυτό που αναζητά στις ερμηνείες του το quinteto “TANGartO” δεν περιορίζεται στην τεχνική που απαιτείται για την εκτέλεση των έργων, αλλά ο αυθεντικός ήχος το γνήσιο αίσθημα που περιέχει το μοναδικό αυτό είδος μουσικής έκφρασης της Αργεντινής. Αυτό που χαρακτηρίζει τον ήχο του σχήματος είναι η έντονη προσωπικότητα και η ψυχή...
Το quinteto “TANGartO” δίνοντας την πρώτη επιτυχημένη συναυλία του τον Απρίλιο του 1996, εισβάλει δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, κάνοντας ξεχωριστές εμφανίσεις σε πολλούς συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
Στις 31 Μαρτίου 1999 με πρόσκληση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιεί μία εξαιρετικά πετυχημένη συναυλία (με τον τίτλο “Concert Tango”), στον κύκλο «γέφυρες», αφού τα εισιτήρια από τη δεύτερη κιόλας μέρα είχαν εξαντληθεί! Για την περίοδο συναυλιών 2005-2006, το Μ.Μ.Α φιλοξένησε ξανά το group σε τρεις συναυλίες: 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2005, με την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και 21 Μαρτίου 2006, σε μια μουσικοχορευτική παράσταση με την συμμετοχή της σοπράνο Τζίνας Φωτεινοπούλου και των χορευτών Τάσου Κεχαγιά και Αλεξίας Σιλάμπρου. Τον Μάρτιο του 2003 συνέπραξε με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και το Οκτέτο Εγχόρδων Αθηνών, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Έχει συνδράμει στην δραστηριοποίηση των οργανώσεων “Greenpeace” και «Γιατροί του κόσμου» και έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς Πολιτιστικούς θεσμούς. Το 2004, τη σπουδαία αυτή χρονιά για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε την τιμή να παρουσιάσει πέντε παραστάσεις σε πέντε διαφορετικές αίθουσες της Αθήνας. Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», προσκλήθηκε απ’ την πολιτιστική επιτροπή να πραγματοποιήσει τέσσερις συνεχόμενες παραστάσεις από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου στον κύκλο συναυλιών “Toulouse Lautrec”.
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008 συνεργάστηκε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ασπροπύργου και στις 18 Ιουλίου 2009 συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.
Έχει περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό και κατά καιρούς έχει φιλοξενηθεί από διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε αφιερώματα και συνεντεύξεις στον τύπο και στο διαδίκτυο.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις με θέμα το tango: 2nd Athens Tango Festival (17 Nov.2006), 4o Tango Festival (Ιούλιος 2007, Σύρος), 5o Tango Festival (23-27 Ιούλιος 2008, Κέρκυρα), 2o Tango Festival Θεσσαλονίκη (4 Οκτ. 2008), Tango Greece Festival (Μάιος του 2011 στην Αθήνα), τη μουσικοχορευτική παράσταση “La vie en tango” τον Μάιο του 2010, καθώς και σε χορευτικά events (milongas), κάνοντας συνεργασίες με διάφορους Έλληνες και ξένους χορευτές όπως: Chicho Frumboli & Juana Sepulveda, Sebastian Arce & Mariana Montes, Fabián Salas & Carolina Del Rivero, Julio Balmaceda & Corina de la Rosa, Τάσο Κεχαγιά-Αλεξία Σιλάμπρου, Luis Alberto Mestre-Ελένη Γκόση, Pablo Medici-Veronica Kuttel, Στέφανος Χατζηγεωργίου-Βαλεντίνα Δραγάτση, Λουκάς Μπαλόκας-Γεωργία Προίσκου, Δημήτρης Λουκάκης-Βίκυ Δαμιανού κ.α., καθώς επίσης και με πολλά χορευτικά συγκροτήματα και πολιτιστικές ομάδες (Dance Studio Tanguero, Seresta Dance Company, Quick Step, Libertango, Χοροτρόπιο, Tango Sabor, Tangoneon κ.α.). Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορους τραγουδιστές όπως: Janet Kapouya, Ειρήνη Δασκαλάκη, Bruno Dando, Άννα Αλεξοπούλου, Μαρία Τυράσκη, Μελίνα Μποτέλλη, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Σόνια Θεοδωρίου, Claudia Delmer, Λουΐζα Σοφιανοπούλου, Ελένη Πέτα, Γιώργο Περρή, Άρτεμη Γκώνου, Μόρφω Τσαϊρέλη, Στέλλα Χροναίου κ.α.
Η Tango κουλτούρα είναι απόλαυση για όλες τις αισθήσεις. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς αυτόν τον συγκινησιακό κόσμο αυτών των Tangos!
Burger Project
Μαμά θα κάνω μπάντα
Το «Μαμά, θα κάνω μπάντα» είναι μια διαδραστική, μουσική, εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά καθε ηλικίας.
Με τη γνωστή ενέργεια και το χιούμορ που τους διακρίνει επί σκηνής, οι Burger Project στήνουν μια μοναδική περφόρμανς, με στόχο να μπολιάσουν τους μικρούς μας φίλους με τον ιό της μουσικής, να τους μεταδώσουν τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας αλλά πρωτίστως να τους διασκεδάσουν!
Η δημιουργική παρουσίαση των οργάνων και ο ρόλος τους σε ένα μουσικό συγκρότημα, ο αυτοσχεδιασμός, οι πολλαπλές δυνατότητες της φωνής, τα «μυστικά» του ρυθμού στο χορό και το τραγούδι, είναι ορισμένα από τα θέματα που φέρνουν τα παιδιά κοντά στη μουσική και διεγείρουν τη φαντασία τους. Tα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση, είτε επαναλαμβάνοντας ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα είτε τραγουδώντας όλα μαζί. Στο τέλος, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και η ζωντανή μουσική και ο χορός ξεσηκώνουν τη διάθεση μικρών (και μεγάλων!)
Οι Burger Project είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μουσικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ξεχωρίζει για τη θεατρικότητα, το χιούμορ και την ενέργεια στις ζωντανές του εμφανίσεις. Με σημαντική εμπειρία στη μουσική αγωγή των παιδιών, οι Burger Project παρουσιάζουν το «Μαμά, θα κάνω μπάντα» προετοιμάζοντας τους μουσικούς του αύριο!