Τι είναι pop στη ψηφιακή εποχή; Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις και με ποιον τρόπο διαδίδονται πια; Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων που πλέον χρησιμοποιούμε και ποιοι είναι οι τρόποι αλλοίωσης ή επανασχεδιασμού των χρήσεών τους;
Μέσα από μία σειρά hands-on εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τις δυνατότητες δημοφιλών ψηφιακών μέσων ή τάσεων κάνοντας χρήση λογισμικών ανοιχτού κώδικα, σε μία προσπάθεια να απαντηθούν κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα που γεννούνται.
Το πρόγραμμα των φετινών εργαστηρίων περιλαμβάνει τέσσερα ολιγόωρα εργαστήρια εστιάζοντας σε θεωρητικά ή ηθικά ζητήματα και στην απόκτηση βασικών πρακτικών γνώσεων για την υλοποίηση πρότζεκτ.
1. 3D Pop in the browser
Σε μια διαδρομή από τον αναλογικό υπολογιστή στον ψηφιακό και από εκεί στο δίκτυο, οι οπτικοακουστικές τέχνες μεταμορφώνονται. Από τον John Whitney του ‘50, στην Lilian Schwars του ‘70, στους σημερινούς αυτοδίδακτους animators.
Στην γραμμή αυτής της εξέλιξης οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν διαδικτυακούς ο/α πειραματισμούς, βασισμένοι/ες σε online εργαλεία κατασκευασμένα από την κοινότητα των διαδικτυακών καλλιτεχνών.
Συνεργάζονται δουλεύοντας το κομμάτι της εικόνας με διαδραστικά τρισδιάστατα γραφικά στη Javascript και το κομμάτι του ήχου ρεμιξάροντας ποπ ακούσματα της επιλογής τους.
Τέλος, εξερευνούν δυνατότητες της πλατφόρμας Tumblr ως προς τη δημοσίευση, παραβιάζοντας τη βασική λειτουργία του μέσου.
Εισηγητής: Νίκος Βογιατζής (GR)
2. Interactive installations with vvvv
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου καλούνται να σχηματίσουν ιδέες ενός παιχνιδιού ή μίας εγκατάστασης βάσει μίας κριτικής συζήτησης αναφορικά με τρέχοντα προβλήματα των μέσων προβολής όπως επιχειρηματικοί κολοσσοί και startup σκηνή, διαφάνεια κ.α. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν υπό την καθοδήγηση των εισηγητών να μετατρέψουν, να χακάρουν, διαφορετικές τεχνολογίες αλλοιώνοντας τον τρόπο χρήσης τους αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια.
Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης ποικίλων εξοπλισμών όπως projector, pcs, touchscreen και kinect. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ οποιαδήποτε γνώση των λογισμικών adobe και vvvv είναι ευπρόσδεκτα αλλά όχι απαραίτητα.
Το vvvv αποτελεί ένα περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού σε πραγματικό χρόνο. Είναι εύκολο στη χρήση παρέχοντας τη δυνατότητα σχεδιασμού μεγάλων τρισδιάστατων συνθέσεων και εύκολου συνδυασμού του με εξωτερικό εξοπλισμό.
Εισηγητές: Andreas Brendle & Laurens Rinke (DE)
3. Use your face as interface
Το ανθρώπινο πρόσωπο αποτελεί στις μέρες μας αντικείμενο όλο και συχνότερης ταυτοποίησης και εντοπισμού από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο εντοπισμός προσώπων μεταφράζεται σε ανίχνευση και πιθανώς ταυτοποίηση συχνά.
Μία μηχανή μπορεί να αναγνωρίζει και να ακολουθεί την κίνησή του ερμηνεύοντας παράλληλα συναισθηματικές αντιδράσεις. Γιατί οι ρόλοι να μην αντιστραφούν; Εάν οι μηχανές μπορούν να ελέγξουν τα πρόσωπά μας, τότε ας ελέγξουμε τις μηχανές χρησιμοποιώντας τα πρόσωπά μας.
Κάνοντας χρήση τη γλώσσα οπτικού προγραμματισμού PureData (Pd) οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με το γραφικό προγραμματισμό ελέγχοντας ένα βίντεο κυριολεκτικά μέσω της κίνησης του προσώπου τους.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους Η/Υ (Linux, MacOs ή Windows) με ενσωματωμένη ή εξωτερική κάμερα καθώς και τα λογισμικά που αντιστοιχούν στο αντίστοιχο λειτουργικό σύστημα.
Εισηγητής: Popesz Csaba Láng by Elektromoon (PL)
4. Mapping The Vortex: Mapping & Visualization with SuperCollider
Ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν την τεχνική και θεωρητική τους κατάρτιση στους τομείς του mapping και visualization. Το υλικό του εργαστηρίου βασίζεται στο βιβλίο "Mapping and Visualization with SuperCollider" του εισηγητή και αφορά σειρά σχετικών θεμάτων όπως: 2D computer graphics, φράκταλς, particle systems, encodings/mapping, ανάλυση ήχου και δεδομένων, waverform/spectra syntesis καθώς και προχωρημένες τεχνικές sonification και visualization. Το τελικό πρόγραμμα του εργαστηρίου θα προσαρμοστεί στα επί μέρους ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.
Το SuperCollider έχει καθιερωθεί ως ίσως το πιο ισχυρό περιβάλλον συντακτικού προγραμματισμού για αλγοριθμική μουσική, σύνθεση ήχου και ψηφιακή επεξεργασία σήματος σε πραγματικό χρόνο. Προσφέρει και μια πανίσχυρη γεννήτρια σύνθεσης ήχου αλλά και μια τελευταίας τεχνολογίας δυναμική object-oriented γλώσσα προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται ευρέως από καλλιτέχνες και ερευνητές ανά τον κόσμο.
Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και είναι διαθέσιμο δωρεάν στον ιστότοπο:
http://supercollider.sourceforge.net
Εισηγητής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης (GR)
5. Digital as pop culture (Talk)
Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στα σύνθετα πεδία των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών και της σύγχρονης δημοφιλούς κουλτούρας.
On bullshit
Ο ψηφιακός χώρος από τη φύση του καταλύει τη διάκριση ανάμεσα σε έγκυρη και μη έγκυρη γνώση. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με bullshit, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο καθένας μας ασκεί το δικαίωμά του να κοινοποιεί τις σκέψεις του ή αισθάνεται την υποχρέωση να μοιραστεί τη γνώση του. Αυτή η κατάλυση των ορίων, ωστόσο, μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε κριτικά τα χαρακτηριστικά και την εμβέλεια της γνώσης, καθώς και τις νέες δυνατότητες που ενεργοποιεί η θορυβώδης εισβολή του λαϊκού στο άβατο της ειδημοσύνης.
Web 2.0 και νέες μουσικές κοινότητες
Παραδοσιακά οι κοινότητες στο διαδίκτυο συγκροτούνταν γύρω από ιστοσελίδες αφιερωμένες σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Ωστόσο, η ανάδυση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε μια νέα φάση online αλληλεπίδρασης (web 2.0) και συμβάλει στη συγκρότηση κοινοτήτων οργανωμένων γύρω από ανθρώπους. Πρόσφατες εθνογραφικές έρευνες δείχνουν ότι οι ‘παραδοσιακές’ κοινότητες δεν έχουν καταργηθεί, ωστόσο. Οι νέες διαδικτυακές μουσικές κοινότητες μοιάζουν περισσότερο με τις γεωγραφικά προσδιορισμένες offline κοινότητες παρά με τις παραδοσιακές online κοινότητες ενδιαφερόντων.
DH και DigHist: πιο ποπ ... πεθαίνεις!
Οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες (DH) και η ψηφιακή ιστορία (DigHist) έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο λεξιλόγιο και στις πρακτικές μέσα από τις οποίες κατανοούμε το παρελθόν. Ηλεκτρονικά περιοδικά, ψηφιακές βιβλιοθήκες-συλλογές-αρχεία, ψηφιακή μνήμη και το αρχείο του διαδικτύου, πληθοπορισμός και συμμετοχή του κοινού στην παραγωγή ψηφιακού ιστορικού περιεχομένου: νέες λέξεις, νέοι τρόποι να εξοικειωθούμε με το παρελθόν, να μελετήσουμε πάλι την ιστορία, να «κάνουμε ιστορία» καθημερινά. Τί είναι λοιπόν οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και η ψηφιακή ιστορία; Πόσο έχουν διαδοθεί ανάμεσά μας και πόσο δημοφιλείς είναι;
Και ποπ, και digital και viral
H έννοια του δημοφιλούς είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με τους ‘αναλογικούς’ κόσμους που εγκαινίασαν οι μαζικές τεχνολογίες του προηγούμενου αιώνα. Δύσκολα μπορεί κανείς να φέρει στο νου σήμερα τα σύμπαντα του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου, του εικονογραφημένου εντύπου ή της τηλεόρασης μακριά από συνακόλουθους pop- κανόνες και pop- πρακτικές.
Στο γύρισμα ωστόσο προς τη νέα χιλιετία, η μακρά εμπειρία του εικοστού αιώνα η οποία συνοψίζεται συνήθως ως pop κουλτούρα, γνωρίζει καινούργιες μεταμορφώσεις: Η ιικότητα (virality) εισβάλει στους κυβερνοχώρους των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, διεκδικώντας δυναμικά μέσα από τις λέξεις και τις επιτελέσεις της να επανακαθορίσει τη σχέση τεχνολογίας, μαζικότητας και κουλτούρας στην ψηφιακή εποχή.
Εισηγητές: Βασιλική Λαλιώτη, Μανώλης Πατινιώτης, Δέσποινα Βαλατσού, Μήτσος Μπιλάλης (GR)
Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Workshops @ Adaf 2016
Πέμπτη 14:00 – 17:00 | 3D Pop in the browser *με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ*
Πέμπτη 17:00 – 20:00 | Interactive installations with VVVV
Παρασκευή 14:00 – 17:00 | Interactive installations with VVVV
Παρασκευή 17:00 – 20:00 | Use your face as an interface
Σάββατο 17:00 – 20:00 | Mapping the vortex (Διήμερο εισιτήριο)
Κυριακή 15:00 – 18:00 | Mapping the vortex
Κυριακή 18:30 | Digital as Pop Culture (Talk) *με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ*
*Το εργαστήριο Mapping The Vortex: Mapping & Visualization with SuperCollider είναι διήμερης παρακολούθησης.
Για να κάνετε κράτηση στα εργαστήρια με δωρεάν είσοδο, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω email στο
workshops@adaf.gr κοινοποιώντας και το
info@adaf.gr,αναγράφοντας τις παρακάτω πληροφορίες:
• Το εργαστήριο το οποίο επιθυμείτε να συμμετέχετε
1. Πέμπτη 14:00 – 17:00 | 3D Pop in the browser
2. Κυριακή 18:30 | Digital as Pop Culture (Talk)
• Ονοματεπώνυμο/α των ατόμων για τα οποία κάνετε κράτηση
• Τηλέφωνο/α και email επικοινωνίας
* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας