Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραβευμένα στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, αφρώδη και γλυκά κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, περιμένουν τους οινόφιλους να τα γευθούν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών.
Για δεύτερη χρονιά λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων διεξάγεται η εκδήλωση γευστικής δομικής οίνων των δύο κορυφαίων κατηγοριών κρασιού που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός δείπνου: των προδόρπιων και των επιδόρπιων οίνων. Ελληνικές οινοποιίες και εταιρείες εισαγωγής κρασιών θα φέρουν προς δοκιμή δεκάδες αφρώδεις και γλυκείς οίνους του ελληνικού και ξένου αμπελώνα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται σπουδαία και ιδιαιτέρα αγαπητά κρασιά, ιδανικά για το τραπέζι των εορτών, αλλά και για όλο το χρόνο.
Σαμπάνιες, prosecco και ελληνικοί αφρώδεις οίνοι θα βρίσκονται δίπλα σε εμβληματικά γλυκά ελληνικά κρασιά όπως το Vinsanto, η Μαυροδάφνη και τα σπουδαία γλυκά Μοσχάτα των νησιών μας. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν εμφιαλώσεις του διεθνή αμπελώνα από φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως Port, Tokaji, Madeira και Sauternes.
Διαθέσιμα θα είναι επίσης προς γευστική δοκιμή ελληνικά και ξένα αφρώδη και γλυκά κρασιά που πρόσφατα διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, παρουσία του προέδρου του διαγωνισμού Baudouin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ “ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ”
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
12:30 «Αφρώδεις οίνοι, τα πιο δύσκολα στην παραγωγή κρασιά;»
Εισηγητής: Ευστάθιος Σάλτας DipWSET - Tutor at WSPC Wine School.
14:30 «Η μαγεία των γλυκών κρασιών»
Εισηγήτρια: Χρύσα Γιατρά Μπατζή οινολόγος, Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde
16:30 «Αφρώδη και γλυκά κρασιά: το αλατοπίπερο μιας καλής wine list»
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: συντονίζει η δημοσιογράφος γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη. Συμμετέχουν: Νίκος Μπίλλης, sous-chef εστιατόριο Bottrini’s, Μαρία Κατσούλη, οινοχόος, Νικόλας Γιαννόπουλος, οινοχόος, Βασίλης Σκουρφούντας, εστιατόριο Ορίζοντας, Σάμος, Αγγελική Τουτούζη, υπεύθυνη Horeca Κτήμα Τσέλεπου.
17:30 «Διεθνείς Διαγωνισμοί Οίνων: ο ρόλος τους και η εμπειρία του να είσαι κριτής»
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: συντονίζει ο δημοσιογράφος οίνου Ντίνος Στεργίδης.
Συμμετέχουν: Baudouin Havaux, πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού Concours Mondial de Bruxelles, Σίμος Γεωργόπουλος, δημοσιογράφος οίνου, Γιώργος Φλούδας, Trinity Wines, Απόστολος Πλαχούρας σύμβουλος-οινοχόος, Σωτήρης Καραγιάννης, οινολόγος Αχάια-Clauss, Πόπη Ουάλικ, σύμβουλος οινικού μάρκετινγκ, Άρης Τσέλεπος, οινολόγος Κτήμα Τσέλεπου.
18:30 Προβολή της ταινίας «Arcadia 1900, Champagne d’Orient», παρουσία του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου.
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
13:30 «Royal Tokaji: κλασικό, διαχρονικό και σπάνιο»
Το χρυσαφένιο νέκταρ της ευγενούς σήψης που εμπνεύστηκε ο Hugh Johnson. Γευστική δοκιμή 3 επιλεγμένων Tokaji.
Παρουσίαση: Γρηγόρης Κόντος DipWSET, Epic Imports
16:30 «Bubbling in Greece»
Γευστική δοκιμή επιλεγμένων αφρωδών οίνων του ελληνικού αμπελώνα.
Παρουσίαση: Στέφανος Κόγιας DipWSET, Αρθρογράφος Οίνου
Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας επιτόπου.
Η διάρκεια της εκδήλωσης χωρίζεται χρονικά σε δύο περιόδους υποδοχής επισκεπτών 11:30 – 15:30 η πρώτη και 16:00 – 20:00 η δεύτερη. Η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων αφορά σε 300 επισκέπτες έκαστη χρονική περίοδο.
Η έκθεση «Αφρός & Νέκταρ» διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.afros-nectar.gr.
Αφρός & Νέκταρ
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
11:30 – 20:00
Aίθουσα Φουαγιέ Τεχνών, Ωδείο Αθηνών
Βασιλέως Γεωργίου B’ 17-19, Αθήνα
Η είσοδος για κάθε μία περίοδο, ανάλογα με την επιλογή του επισκέπτη, κοστίζει €12 και εξασφαλίζεται με προαγορά στο viva.gr ή με αγορά απευθείας στην εκδήλωση προς 15€ εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. (συμπεριλαμβάνεται ο κατάλογος της έκθεσης και αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας)