Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΤΣΟΥΑΝ
του Μπέρτολτ Μπρεχτ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2021-22
Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
Η ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου συνδέεται άρρηκτα με το έργο του Μπρεχτ, καθώς ξεκίνησε την πορεία του ως ΔΗΠΕΘΕ με την εμβληματική παράσταση του Κύκλου με την κιμωλία σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Ο Μπρεχτ και το έργο του αποκτούν πάντα μια νέα επικαιρότητα σε κρίσιμες στιγμές, ακριβώς γιατί δημιουργήθηκε σε δύσκολες συνθήκες.
Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν, κωμωδία και δράμα μαζί, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού. Το έργο γράφτηκε στα χρόνια 1935-1941 και απηχεί την αγωνία του συγγραφέα για τα μεγάλα διλήμματα που έθετε μια τρομαχτική πραγματικότητα – είμαστε στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- για το άτομο που θέλει να επιβιώσει με οποιοδήποτε τρόπο. Συνάμα διερευνά την έννοια της ατομικής ευθύνης όταν όλα γύρω είναι τόσο αδυσώπητα. Η ηρωίδα του έργου αναρωτιέται «πώς να είσαι καλός όταν όλα είναι τόσο ακριβά;». Τί σημαίνει να είναι κάποιος καλός και γενναιόδωρος στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο;
Ο Μπρεχτ είναι (μαζί με τον Μπέκετ) η πιο επιδραστική προσωπικότητα στο δυτικό μεταπολεμικό θέατρο. Άνοιξε χωρίς δισταγμούς τη θεατρική φόρμα σε όλα τα είδη της παράδοσης και έτσι οδήγησε τους νεότερους σε πολλούς και διαφορετικούς καλλιτεχνικούς δρόμους. Ο ίδιος πίστευε στην ψυχαγωγική αλλά και παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου. Με έναυσμα τις απόψεις του όλοι οι μεταγενέστεροι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Στον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν, μια καλή πόρνη είναι η μόνη, σ΄όλο το Σετσουάν, που φιλοξενεί τρεις θεούς που κατεβαίνουν στη γη σε αναζήτηση ενός τουλάχιστον καλού ανθρώπου. Σε ανταμοιβή οι Θεοί της δίνουν ένα μικρό ποσόν και η Σεν Τε (αυτό είναι το όνομά της) αγοράζει ένα μικρό καπνοπωλείο. Όταν κάμποσοι φτωχοί του Σετσουάν ζητούν τη βοήθειά της, η Σεν Τε τη δίνει απλόχερα και σε δυο μέρες κιόλας κινδυνεύει να χάσει το μαγαζί της. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ερωτεύεται έναν άνεργο αεροπόρο και προσπαθεί να του εξασφαλίσει μια θέση πιλότου στο Πεκίνο. Μπροστά στο αδιέξοδο επινοεί έναν ξάδελφο το Σουι Τα, που μπορεί να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, όπως και γίνεται. Για να το κάνει όμως αυτό ο ξάδελφος γίνεται ένας σκληρός επιχειρηματίας που ξέρει να επενδύει σωστά. Οι φίλοι της όμως αναζητούν την Σεν Τε και κατηγορούν τον Σουι Τα ότι την εξαφάνισε. Στη Δίκη που ακολουθεί φαίνεται η γυμνή αλήθεια, ότι ο καλός και ο κακός άνθρωπος είναι το ίδιο πρόσωπο.
Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν έχει τη μορφή μιας παραβολής για τα διλήμματα και το διχασμό του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών.
«Κι αν σου μιλώ με παραβολές, είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα, κι η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή…» γράφει ο Σεφέρης. Με αφετηρία την ποίηση του έργου στήνεται μια αρένα ανθρωποφαγίας, ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Ένα ριγκ αλληλοεξόντωσης ανθρώπων απελπισμένων σ΄ ένα κόσμο αφιλόξενο που σε στραγγαλίζει οικονομικά κα ηθικά. Σε τί να ελπίζει ο άνθρωπος; Ερωτήματα που η σκληρότητα της πανδημικής εποχής τα φέρνει μπροστά μας με επείγοντα ρυθμό.
Πληροφορίες: από Τρίτη έως και Κυριακή, 10:00-14:00 και 18:00-21:00, στο 2410533417
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος/ταμείο), 10 ευρώ (προπώληση Viva), 8 ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό-ομαδικό- άνω των 65), 5 ευρώ (Άνεργοι- Α.με.Α.)
Ημέρες παραστάσεων
Οι παραστάσεις συνεχίζονται καθημερινά από Τετάρτη έως και Κυριακή.
Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00
Πέμπτη-Κυριακή στις 19:00
Ευγενική χορηγία: ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΝΣ
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Larissanet, Larissapress, On Larissa, Paidis.com, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio.
Ο χώρος λειτουργεί ως «Αμιγής» με 75% πληρότητα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Συνδυαστικά προς: αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας
προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.
Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου.