ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ - LIVE STREAMING
Περιγραφή

Ο θαλάσσιος χώρος του Αργοσαρωνικού, με την ποικιλόμορφη ακτογραμμή και το πλήθος των νήσων και νησίδων, που προσδίνουν τα χαρακτηριστικά αρχιπελάγους, αποτέλεσε διαχρονικά τον φυσικό χώρο άσκησης της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου διαμετακομιστικού εμπορίου και ως εκ τούτου ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πολιτισμού με καθαρά «ναυτικό» προσανατολισμό. Η έντονη ναυτική δραστηριότητα 5 περίπου χιλιετιών έχει αφήσει στη θάλασσα και στις ακτές ένα πλούσιο ψηφιδωτό εναλίων και χερσαίων καταλοίπων με ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική σημασία (καταποντισμένα λιμάνια και οικισμοί, αρχαία και νεώτερα ναυάγια).
Ιδιαίτερη θέση στην αρχαιολογική έρευνα κατέχουν οι υποβρύχιες έρευνες που έχει διεξάγει το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) τα τελευταία 30 χρόνια σε ναυάγια στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Ελατέ να ξεναγηθούμε στα βάθη της θάλασσας και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβουν τρία από τα πιο σημαντικά υποθαλάσσια ναυάγια της Εποχής του Χαλκού.

1) Δοκός. Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο (περί το 2200 π.Χ.)

2) Το ναυάγιο του Ακρωτηρίου των Ιρίων (περί το 1200 π.Χ.) – Από την ενάλια Κύπρο στο μυχό του πολυδίψιου Άργους.

3) Το ναυάγιο στο Μόδι (περί το 1200 π.Χ.). Η Δύση της Εποχής του Χαλκού.

 

Εισηγητής της παρουσίασης : κος Χρήστος Σ. Αγουρίδης (Ενάλιος Αρχαιολόγος – Γενικός Γραμματέας του Ι.ΕΝ.Α.Ε)

 

*Το Ι.ΕΝ.Α.Ε. ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1973 και είναι αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός οργανισμός (ΝΠΙΔ). Αποτελεί καταξιωμένο φορέα άσκησης και προώθησης της Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, με πρωτοπόρο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και εκδοτικό έργο, που καλύπτει όλους τους τομείς και τις περιόδους της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

** Υπομνηματισμός εικόνων

1) Ναυάγιο Ακρωτηρίου Ιρίων Αργολίδας (περί το 1.200 π.Χ.). Ακέραιος, γραπτός ψευδόστομος αμφορέας αμέσως μετά την ανέλκυσή του (φωτ. Ν. Τσούχλος © IENAE).

2) Δοκός, ναυάγιο Πρωτοελλαδικής εποχής (2.200 π.Χ., φωτογραφία K. Jakney © IENAE).

3) Νησίδα Μόδι Αργοσαρωνικού. Υποβρύχια έρευνα Μυκηναϊκού ναυαγίου (περί το 1.200 π.Χ., φωτ. Β. Μεντόγιαννης © IENAE).

4) Δοκός, ναυάγιο Πρωτοελλαδικής εποχής (2.200 π.Χ.). Ανέλκυση ραμφόστομης φιάλης (φωτογραφία K. Jakney © IENAE). 

 

 

διαβάστε περισσότερα
Θα λάβετε στο email σας το link το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα zoom την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης.

Πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων εισιτηρίων

Δεν επιτρέπονται οι αλλαγές (σε άλλη ημέρα, ώρα ή θέση).

Δεν επιτρέπονται οι ακυρώσεις.

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. | KEDROS S.A.
Το Viva.gr αποτελεί μόνο την πλατφόρμα διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης. Η πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων ορίζεται από τον διοργανωτή.
Για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το διοργανωτή πατηστε εδώ

Συντελεστές

Χρήστος Σ. Αγουρίδης (Ενάλιος Αρχαιολόγος – Γενικός Γραμματέας του Ι.ΕΝ.Α.Ε)

Ο Χρήστος Αγουρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με εξειδίκευση στη Ναυτική Αρχαιολογία και το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο στη Μεσόγειο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Η διδακτορική διατριβή που εκπονεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπραγματεύεται τη Ναυτική Διάσταση του Πρωτοελλαδικού Πολιτισμού, με έμφαση στις ενάλιες μαρτυρίες, τους λιμένες και τη διακίνηση των πρώτων υλών στο Αιγαίο κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Υπηρετεί από το 1989 ως καταδυόμενος αρχαιολόγος στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το 2000 είναι Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Έχει διευθύνει πολλές χερσαίες και υποβρύχιες αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές έρευνες και έχει οργανώσει διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και εκθέσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της ναυτικής αρχαιολογίας. Από το 2009 διευθύνει την υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή Μυκηναϊκού ναυαγίου (περί το 1.200 π.Χ.) στη νησίδα Μόδι (ΝΑ του Πόρου).

Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σχετικά με τη ναυσιπλοΐα και το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ως εκπαιδευτής καταδύσεων έχει εκπαιδεύσει πολλούς νέους επιστήμονες στις μεθόδους και τεχνικές της υποβρύχιας αρχαιολογίας και σπηλαιολογίας και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων και σπηλαίων, καθώς και αυτό που διέπει τις καταδύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είναι μέλος μη κυβερνητικών επιστημονικών, πολιτιστικών, αθλητικών και συνδικαλιστικών οργανισμών.

Media
Διοργανωτής

ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. | KEDROS S.A.

Διεύθυνση
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ 29
Πόλη
ΒΟΥΛΑ
T.K.
16673
Τηλέφωνο
2109944909
Email
info@kedrossa.gr
ΔΟΥ
ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΦΜ
094162492
Εκδηλώσεις
  • ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ -LIVE STREAMING - ONLINE