Διάλεξη-Παρουσίαση: ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Περιγραφή

ΔΙΑΛΕΞΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Εισηγήτρια : Μυρτώ Τρίμπαλη

Μια διάλεξη η οποία θα παρουσιάσει τη συνάντηση της τέχνης του ρομαντισμού με τους απελευθερωτικους αγώνες των λαών του 19ου αιώνα και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την αποτύπωση και τη μετουσίωση της επανάστασης σε τέχνη. Τους ρομαντικούς καλλιτέχνες του 19 ου αι. (ζωγράφους, μουσικούς, λογοτέχνες) οι οποίοι βγαίνουν από τη μοναχική πάλη του ρομαντικού καλλιτέχνη με τα όριά του και με τον εαυτό του, και ενώνονται με τη συλλογική πάλη και την ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης για ελευθερία.

Καμία μορφή τέχνης δεν είναι ξεκομμένη από το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, δεν είναι ξεκομμένη από τις ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης τελικά, και το αντίστροφο. Έτσι και η τέχνη του ρομαντισμού εμπνέεται από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και αυτή εμπνέεται από τη φιλοσοφική σκέψη της Ευρώπης και τους αγώνες των λαών της. Τα βήματα και τα πνεύματα διασταυρώνονται με τους Έλληνες αγωνιστές στους δρόμους της επανάστασης.

Έτσι λοιπόν σε αυτήν τη διάλεξη θα αναδειχθεί :

● Πώς εκτός από τα ξίφη διασταυρώνονται λαοί, ιδέες, ποιητές, ζωγράφοι, συνθέτες.

● Πώς προκύπτουν αυτές οι διαδρομές-διασταυρώσεις-σχέσεις επανάστασης και τέχνης.

● Πώς οι ρομαντικοί καλλιτέχνες του 19 ου αι. περνάνε από την ουτοπία και το όνειρο στη δράση και την πραγματικότητα.

● Πώς συνδέεται η αέναη πάλη ενάντια στην τυραννία του εαυτού μας με την πάλη ενός λαού ενάντια στην τυραννία του ισχυρού.

● Πώς μετουσιώνεται η ζωή σε τέχνη.

● Πώς αποτυπώνει η τέχνη με κάθε μορφή της τον Ηρωϊσμό.

● Πώς η Χίος και το Μεσολλόγγι γίνονται πηγές έμπνευσης για την Τέχνη.

● Πώς συνδέονται ο Ντελακρουά, ο Μπετόβεν, ο Φόσκολο, ο Λαμαρτίνος, ο Μπάϋρον, ο Σοπέν και άλλοι.

● Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον μεγάλο καλλιτέχνη και που τον συνδέει παράλληλα με τους άλλους μεγάλους καλλιτέχνες.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν παράλληλα με την παρουσίαση έργων λογοτεχνίας, ζωγραφικής και μουσικής. Μέσα από αυτά θα γνωρίσουμε την εποχή του Ρομαντισμού. Τις ιδέες, τη φιλοσοφία της εποχής και τα αποτελέσματα αυτών των ιδεών στη ζωή και τη δράση των ανθρώπων. Για δύο ώρες θα βιώσουμε με άλλη ματιά μια εποχή τόσο ρομαντική όσο και ηρωϊκή!

Ημερομηνία και ώρα εκδήλωσης : Σάββατο 8 Μαίου - 18μμ – 20μμ

Κόστος εκδήλωσης : 12 ευρώ

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ

Ώρα έναρξης : 18μμ

Ώρα σύνδεσης : 17.45μμ

διαβάστε περισσότερα
Μετά την αγορά των εισιτηρίων σας, θα σας σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο σύνδεσμος του ZOOM καθώς και οι οδηγίες σύνδεσής σας στη διάλεξη.

Πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων εισιτηρίων

Δεν επιτρέπονται οι αλλαγές (σε άλλη ημέρα, ώρα ή θέση).

Δεν επιτρέπονται οι ακυρώσεις.

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: NEW PRODUCTION E.E
Το Viva.gr αποτελεί μόνο την πλατφόρμα διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης. Η πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων ορίζεται από τον διοργανωτή.
Για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το διοργανωτή πατηστε εδώ

Συντελεστές

Οργάνωση Διάλεξης : Πολυχώρος Τέχνης Modus Vivendi by Krateros Katsoulis

Χορηγός Επικοινωνίας : Ανοιχτή Τέχνη

Βιογραφικό ομιλήτριας :  Η Μυρτώ Τρίμπαλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική στο τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές με Πτυχίο Πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική στην Αμερική στο Chicago Musical College of Roosevelt University (Πιάνο και Παιδαγωγική του Πιάνου στην τάξη της Ludmilla Lazar ) και μετά στο City College of the City University of New York (Πιάνο στην τάξη της Alison Dean και Μουσικολογία), όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με Master in Music (piano performance and musicology). Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλές διαλέξεις και σεμινάρια. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Έχει κάνει μεταφράσεις μουσικολογικών κειμένων για περιοδικά, καταλόγους, μουσικές εκδηλώσεις. Έχει κάνει τη μετάφραση από τα αγγλικά του βιβλίου του Nicolas Cook:"Beethoven, 9η Συμφωνία " από τις εκδόσεις ΣΤΑΧΥ. Σήμερα διδάσκει Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο.

 

Διοργανωτής

NEW PRODUCTION E.E

Διεύθυνση
ΤΡΟΙΑΣ 1
Πόλη
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
T.K.
15235
Τηλέφωνο
6981806728
Email
kraterosmodusvivendi@gmail.com
ΔΟΥ
ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΑΦΜ
800602418
Εκδηλώσεις
  • Διάλεξη-Παρουσίαση: ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ONLINE