Υπόγεια Ναυτικά Οχυρά (1936-1940): Η «Γραμμή Μεταξά» της Αττικής
Περιγραφή

Στην περίοδο μεταξύ 1936-40, το Πολεμικό Ναυτικό κατασκεύασε στην Αττική μια σειρά από υπόγεια Ναυτικά Οχυρά, για τον έλεγχο της θαλάσσιας πρόσβασης στο Σαρωνικό και την άμυνα του Λεκανοπεδίου. Στιβαρά κατασκευασμένα, βαρύτατα οπλισμένα και επιμελώς κρυμμένα στα έγκατα της γης, δικαίως, έχουν χαρακτηριστεί από ερευνητές ως «η Γραμμή Μεταξά της Αττικής».

Αποτελούν μια σχεδόν-άγνωστη πτυχή του Β’ ΠΠ και ακόμα και σήμερα (80 χρόνια μετά την κατασκευή τους), τα ίχνη τους κρύβονται επιμελώς, μακριά από τα αμύητα βλέμματα.
Θηριώδεις κατασκευές από μπετό και χάλυβα, μέσα σε κούφια βουνά και σε υπόγειες σκοτεινές στοές, στέκουν ως τελευταίοι σιωπηλοί μάρτυρες, μιας πολυτάραχης εποχής, καλώντας μας να τα ανακαλύψουμε. Σε αυτή την παρουσίαση, για πρώτη φορά, τα ξεχασμένα υπόγεια Ναυτικά Οχυρά θα αποκαλυφθούν στο σύνολό τους.

Μεταξύ άλλων, θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:

• Ποιο ήταν το σχέδιο Ναυτικής Άμυνας στην Αττική, κατά τον Β’ ΠΠ;
• Πώς συγκεκριμένα νησιά του Σαρωνικού, μετατράπηκαν σε «αβύθιστα θωρηκτά»;
• Που χτίστηκαν τα Ναυτικά Οχυρά, με ποιες προδιαγραφές και με τι οπλισμό;
• Ποιες ήταν οι υποδομές τους, οι οποίες συνέθεταν έναν μικρό υπόγειο κόσμο;
• Πώς τα Ναυτικά Οχυρά κατέληξαν στα χέρια των Γερμανών και τι πρόσθετα υπόγεια έργα έκαναν οι κατακτητές;
• Σε τι κατάσταση είναι σήμερα και ποιες είναι οι δυσκολίες στην εξερεύνησή τους;

διαβάστε περισσότερα
Θα λάβετε στο email σας το link το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα zoom την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης.

Πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων εισιτηρίων

Δεν επιτρέπονται οι αλλαγές (σε άλλη ημέρα, ώρα ή θέση).

Δεν επιτρέπονται οι ακυρώσεις.

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. | KEDROS S.A.
Το Viva.gr αποτελεί μόνο την πλατφόρμα διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης. Η πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων ορίζεται από τον διοργανωτή.
Για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το διοργανωτή πατηστε εδώ

Συντελεστές

Κωνσταντίνος Κυρίμης

Ο Κωνσταντίνος Κυρίμης έχει σπουδάσει Πληροφορική και Ασφαλιστικά και είναι πιστοποιημένος Business Analyst (PMI-PBA). Έχει παρακολουθήσει τριετή κύκλο σεμιναρίων με θέμα την Ελληνική Ιστορία. Από το 2004, αρθρογραφεί στον ειδικό τύπο της Στρατιωτικής (και μη) Ιστορίας και έχει συνεργαστεί με αρκετά έντυπα του χώρου. Από το 2012, αναζητά, ερευνά και καταγράφει τα υπόγεια καταφύγια της περιόδου 1936-56. Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Τα Καταφύγια της Αττικής: Μια περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αττική». Το 2017 εξέδωσε τον Β’ τόμο των «Καταφυγίων της Αττικής». Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει και τον Γ’ τόμο, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, συνεργάζεται στενά με τη “Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού” (ΓΕΣ/ΔΙΣ) και με την “Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού” (ΓΕΝ/ΥΙΝ). Επίσης, έχει συνεργαστεί με τη “Monumenta”, με την πρωτοβουλία “Athens Social Atlas”, με το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας”, καθώς και με το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.


 

Διοργανωτής

ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. | KEDROS S.A.

Διεύθυνση
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ 29
Πόλη
ΒΟΥΛΑ
T.K.
16673
Τηλέφωνο
2109944909
Email
info@kedrossa.gr
ΔΟΥ
ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΦΜ
094162492
Εκδηλώσεις
  • Υπόγεια Ναυτικά Οχυρά (1936-1940): Η «Γραμμή Μεταξά» της Αττικής - ONLINE