Δύο διαλέξεις για το αρχαίο θέατρο: «Ανάμεσα στον “χαρακτήρα” και τη “μορφή”: το τραγικό υποκείμενο»
Περιγραφή

Ανάμεσα στον «χαρακτήρα» και τη «μορφή»: το τραγικό υποκείμενο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει δύο τρίωρες διαλέξεις για το αρχαίο θέατρο με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, κυρία Ελένη Παπάζογλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), στις 20 και 27 Μαρτίου 2019, στις 18.00.

Το σεμινάριο εστιάζει στο ζήτημα της φύσης του τραγικού υποκειμένου, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες επιστημονικές αντιπαραθέσεις, χωρίζοντας τους μελετητές σε δύο αντίπαλα επιστημονικά στρατόπεδα: από τη μια μεριά τους «ψυχολογιστές», οι οποίοι βλέπουν στο τραγικό υποκείμενο ένα οργανικά ψυχογραφημένο πρόσωπο, από την άλλη τους «αντι-ψυχολογιστές», που θεωρούν τον ψυχολογικό ρεαλισμό ξένο προς το τραγικό θέατρο αλλά και προς την αρχαία αντίληψη του ανθρώπινου υποκειμένου της «πραγματικής» ζωής.

Η πρώτη από τις δύο τρίωρες διαλέξεις, θα προσφέρει μια συνοπτική θεώρηση του ερμηνευτικού τοπίου που καταγράφουν οι αρχαιογνωστικές σπουδές πάνω στο θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η εντυπωσιακή πολυφωνία που το διέπει. Η δεύτερη συνεδρία εστιάζει στη δραματουργική ταυτότητα των σοφόκλειων ηρώων, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί μια χαρακτηρολογική προοπτική, που το θέατρο του Σοφοκλή, για πολλούς μελετητές, καλλιεργεί σε εντυπωσιακό ψυχολογικό «βάθος». Με σημεία αναφοράς δύο σοφόκλειες ηρωίδες, τη Δηιάνειρα και την Ηλέκτρα, θα διερευνηθεί η δραματουργική συγκρότηση των προσώπων τους, συγκεράζοντας την ανθρωπολογική και τη χαρακτηρολογική  προσέγγιση – ένας μεθοδολογικός συνδυασμός που, αν και θεωρητικά μοιάζει παράδοξος, ωστόσο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικός.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το κόστος παρακολούθησης των διαλέξεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω του viva.gr 
  • Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11), εντός του ωραρίου λειτουργίας*.

Το ΜΙΕΤ θα χορηγήσει βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο: Τηλ. 2310 288 036 & email: bookstore-thessaloniki@miet.gr
Ωράριο λειτουργίας βιβλιοπωλείου: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:30-16:00

 

διαβάστε περισσότερα
Παραγωγή

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Μ

Διεύθυνση
Θουκυδίδου 13
Πόλη
ΑΘΗΝΑ
T.K.
10558
Τηλέφωνο
2103221335
Email
Chara.fasouli@miet.gr
ΔΟΥ
ΣΤ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΦΜ
090050811
Εκδηλώσεις
  • Δύο διαλέξεις για το αρχαίο θέατρο: «Ανάμεσα στον “χαρακτήρα” και τη “μορφή”: το τραγικό υποκείμενο» - Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Θεσσαλονίκη
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.