Η σινε-παρμένη (Η αφηγήτρια ταινιών)
Περιγραφή

Από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Θέατρο Αργώ

Η σινε-παρμένη

(Η αφηγήτρια ταινιών)

Βασισμένη στη νουβέλα Η αφηγήτρια ταινιών του χιλιανού συγγραφέα Hernán Rivera Letelier

Μία παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2019 σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά

Λίγα λόγια για το έργο

Η σινε-παρμένη, μία παράσταση που παρακολουθήσαμε σε αγαπημένους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας τον Ιούνιο του 2019 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, βασίζεται στη νουβέλα Η αφηγήτρια ταινιών του χιλιανού συγγραφέα Hernán Rivera Letelier (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Λένας Φραγκοπούλου).

Είναι η ιστορία ενός μικρού και φτωχού κοριτσιού από τα νιτροχώρια της Χιλής, τους οικισμούς που έχτιζαν οι μεγάλες ξένες εταιρείες εξόρυξης νιτρικών αλάτων στην έρημο Ατακάμα. Το κορίτσι αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο, καθώς οι δικοί της, μην μπορώντας να πληρώσουν περισσότερα από ένα εισιτήριο, στέλνουν εκείνη να παρακολουθεί ταινίες, ώστε μετά να τους τις αφηγείται. Η θαυμαστή αφηγηματική και παραστατική ικανότητα που αναπτύσσει το κοριτσάκι μαγεύει σιγά-σιγά όλο το χωριό και η αφήγηση γίνεται πολύτιμη καταφυγή μέσα στο περιβάλλον της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 13€, Φοιτητικό: 10€, Ανέργων: 8€, Aτέλειες: 5€

Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια

Τα μειωμένα εισιτήρια εκδίδονται στο ταμείο του θεάτρου με την επίδειξη της σχετικής ταυτότητας.

Κρατήσεις θέσεων: 6947466304, 2105201684

διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες

Είδος: Κοινωνικό

Παραστάσεις

Από 3 Ιανουαρίου 2020 έως 5 Απριλίου 2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Σάββατο 19:00

Κυριακή 19:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 13€, Φοιτητικό: 10€, Ανέργων: 8€, Aτέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης:  80’ χωρίς διάλειμμα

Facebook Page https://goo.gl/51fQHo

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Χρύσα Ματσαγκάνη

Τ: 6982344130

E: chrysamtg@gmail.com

 

Θέατρο Αργώ

Ελευσινίων 15, Αθήνα
Στάση Μετρό: Μεταξουργείο
τηλ. 694 7466304, 210 5201684 | website | Facebook

Συντελεστές

Μετάφραση: Λένα Φραγκοπούλου

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Επιμέλεια κίνησης: Μαριέλα Νέστορα

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός βίντεο: Ελένη Μητροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Βακάλη

Φωτογραφίες: Άρης Αντωνίου

Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Θρασυβουλίδη, Θανάσης Χαλκιάς

Κριτικές
ΑΓΝΟ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στην έρημο Ατακάμα, στα νιτροχώρια της Χιλής, όπου ζούν οι εργάτες εξώρυξης νιτρικών αλάτων, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, η Μαρία-Μαργαρίτα, ή αλλιώς Μιμή, στέλνεται από την οικογένειά της να δει ταινίες στον κινηματογράφο και μετά να τις διηγηθεί σε όλους, καθώς τα οικονομικά της οικογένειας φτάνουν μόνο για ένα εισιτήριο. ΄Ομως οι αφηγήσεις της είναι τόσο καλές που σύντομα προσελκύει και άλλο κόσμο και γίνεται η ατραξιόν του χωριού. Με αυτό το θέμα ασχολείται η «Σινε-παρμένη» που κλήθηκα να δω στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινών 15, Μεταξουργείο) και που βασίζεται στην νουβέλα «Η Αφηγήτρια Ταινιών» του Χιλιανού Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ.

Περισσότερα εδώ.


Καπετάν Κουνούπης, theatro.gr
Φεβρουάριος 2020
Το καλοκαίρι που προηγήθηκε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019, παρακολουθήσαμε στους θερινούς κινηματογράφους την Σινε-παρμένη. Την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού όπου κατοικεί σε ένα χωριό στην έρημο Ατακάμα, της Χιλής. Ένα χωριό στο οποίο οι κάτοικοι εργάζονται έναντι πενιχρής αμοιβής στα ορυχεία εξόρυξης νιτρικού άλατος. Η μικρή έχει την ικανότητα της αφήγησης. Έτσι, ένα ολόκληρο χωριό περιμένει από την Σινε-παρμένη να τους διηγηθεί τις ταινίες που βλέπει στο σινεμά, αφού οι ίδιοι λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Η ιστορία βασίζεται στην νουβέλα του Χιλιανού συγγραφέα Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Χαλκιάς μετέφερε στην σκηνή του θεάτρου Αργώ την μαγεία της Σινε-παρμένης και το κάνει με ένα πολύ έξυπνο τρόπο.

Περισσότερα: https://tetragwno.gr/theater/kritiki-theatrou/kritiki-i-sine-parmeni-ena-tryfero-paramythi-antidaneio-mas-skliris-pragmatikotitas
Ειρήνη Δρίβα, Tetragwno.gr
Ιανουάριος 2020
Η “σινε-παρμένη”, μια θεατρική παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Αθηνών που “περιοδεύει” σε διάφορα θερινά σινεμά της Αθήνας, βασίζεται στην ωραία νουβέλα του σύγχρονου Χιλιανού συγγραφέα Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ “Η αφηγήτρια ταινιών”. Κυκλοφορεί στα ελληνικά (εκδ. Αντίποδες), σε μετάφραση της ισπανίστριας Λένας Φραγκοπούλου, με ένα επίμετρο του Πάμπλο Νερούντα. Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του έμπειρου ηθοποιού και σκηνοθέτη, Θανάση Χαλκιά (επιμέλεια κίνησης Μαριέλα Νέστορα).

Περισσότερα: http://www.avgi.gr/article/10971/10017775/ta-proteia-tou-logou
Πολενάκης Λέανδρος, Η ΑΥΓΗ
Αύγουστος 2019
Στην σκηνή του θεάτρου Αργώ, η παράσταση Η σινε-παρμένη μας παρουσιάζει μια σκληρή ιστορία, βασισμένη στη νουβέλα Η αφηγήτρια ταινιών, του Χιλιανού συγγραφέα Hernán Rivera Letelier. Σε διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά.

Οι τρεις πρωταγωνιστές Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Θρασυβουλίδη και Θανάσης Χαλκιάς ερμηνεύουν, τραγουδούν και χορεύουν. Μετακινούνται σε όλο το εύρος της σκηνής και σε όλη τη γκάμα των ρόλων. Χρησιμοποιούν αντικείμενα που προσδίδουν παραστατικότητα και προωθούν την πλοκή. Αντικείμενα και στοιχεία που υπονοούνται και καταδεικνύονται. Άλλοτε μ’ ένα μπαστούνι, ένα καπέλο κι ένα μουστάκι δίνουν υπόσταση στον Charlie Chaplin και άλλες φορές πάλι, με μόνο εφόδιο το σώμα τους, σε ολόκληρες ταινίες.
Περισσότερα: https://www.pastafloramag.gr/politismos/theatro/eidame-sine-parmeni-pasta-flora/?fbclid=IwAR352COouSHnwtgf6R8qbLG7Y7FIxw1YH8ynF0yqNHZ5pdquAsNztdV4M74
Γερονικάκη Κωνστάντια - Pastaflora.gr
Media
Παραγωγή

ΜΑΓΜΑ ΑΜΚΕ

Διεύθυνση
Αγ. Λαύρας 21
Πόλη
AΘΗΝΑ
T.K.
13231
Τηλέφωνο
2105056890
Email
magmatheatre@yahoo.com
ΔΟΥ
Β΄ Περιστερίου
ΑΦΜ
997263394
Εκδηλώσεις
  • Η σινε-παρμένη (Η αφηγήτρια ταινιών) - Θέατρο Αργώ - A small Argo full of art
Χρειάζεστε βοήθεια;
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.