Ο τζόνι πήρε το όπλο του
Περιγραφή

Του Ντάλτον Τράμπο

«Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»

Σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα

 ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 2020 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων για δυο σαιζόν στην Αθήνα και την επίσημη συμμετοχή της στο διεθνές φεστιβάλ Ανατολικής Ευρώπης στην Τυφλίδα της Γεωργίας (http://www.tbilisiinternational.com/en), Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και τον Τάσο Ιορδανίδη στο ρόλο του Τζονι, συνεχίζει την πορεία του και αυτό το καλοκαίρι, με πρώτο σταθμό την Ηλιούπολη, την 1η Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Δ.Κιντής» και στο Δημοτικό θέατρο του Κολωνού, στις 22 Ιουλίου, στις 9 μμ .

Ένα σκληρό και καθηλωτικό αντιπολεμικό έργο, αλλά ταυτόχρονα μια οριστική κατάφαση στη ζωή και μαζί ένα βαθιά πολιτικό έργο από εκείνα που τα γέννησε η εποχή –μετά από έναν καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο πριν ξεκινήσει ο επόμενος.

Γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Ο Τράμπο σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής κουφαριών. Στο βιβλίο -από το οποίο έγινε και η διασκευή- είναι ιδιαίτερα αιχμηρός με αυτούς που «σπέρνουν» πολέμους, «θερίζοντας» κέρδη.

Ο Τζόνι, συμβολίζει τον απλό ανώνυμο στρατιώτη, τραυματίζεται την τελευταία μέρα του πολέμου και χάνει τα πάντα. Χωρίς χέρια και πόδια αλλά και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του κατεστραμμένο, έχοντας χάσει το πρόσωπό του, την όραση και την ακοή του, την ομιλία του. Κι όμως παραμένει Ανθρωπος. Μέσα σε αυτή την σωματική ανυπαρξία είναι κάτι που δεν το διέλυσε η οβίδα του πολέμου. Το μυαλό. Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα, η σκέψη, η συνείδηση είναι ακόμα ζωντανά μέσα σε ένα σώμα που πέθανε. Κι αν κρατάει ένα όπλο, είναι ακριβώς αυτό. Αυτό που ξυπνάει από το λήθαργο, αντιλαμβάνεται ότι ακόμα είναι εκεί και σκέφτεται, αναλύει, θυμάται, νοσταλγεί, λυπάται, αντιλαμβάνεται, ξαναπιάνει το νήμα των γεγονότων και σιγά – σιγά, εκείνος ο δίχως σώμα άνθρωπος, φτάνει στην αιτία, φωνάζει, θυμώνει, εξεγείρεται… Ναι, δεν το ακούει κανείς. Κι όμως η φωνή του μυαλού του είναι τόσο δυνατή που τον ακούει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

«Θα μείνουμε ζωντανοί, θα περπατάμε, θα μιλάμε, θα τρώμε, θα τραγουδάμε, θα γελάμε, θα αισθανόμαστε, θα αγαπάμε και θα γεννάμε τα παιδιά μας μέσα στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια, στην ηρεμία, στην ειρήνη. Σχεδιάστε τους πολέμους, κυρίαρχοι των ανθρώπων, σχεδιάστε τους πολέμους και δείξτε το δρόμο κι εμείς θα σας δείξουμε τα όπλα μας».

Διάρκεια: 70’

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητές - άνεργοι 10 ευρώ

διαβάστε περισσότερα

Ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι η εταιρεία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΑΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το Viva.gr αποτελεί μόνο την πλατφόρμα διάθεσης εισιτηρίων της εκδήλωσης. Η πολιτική αλλαγών και ακυρώσεων ορίζεται από τον διοργανωτή.
Για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το διοργανωτή πατηστε εδώ

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή και απόδοση κειμένου: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα

 Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Σκηνογραφία-Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Μουσική: Τάσος Σωτηράκης

Φωτογραφίες: Φιλιώ Σταματοπούλου

Αφίσα: Νικολέτα Διολή

Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Πλατής

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

 

Στο ρόλο του Τζο ο Τάσος Ιορδανίδης

Media
Διοργανωτής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΑΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεύθυνση
ΦΛΕΣΣΑ 9
Πόλη
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
T.K.
18538
Τηλέφωνο
306937709958
Email
kon_platis@hotmail.com
ΔΟΥ
Γ’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΦΜ
301707977
Εκδηλώσεις
  • Ο Τζόνι πήρε το όπλο του - Θέατρο Κολωνού
Χρειάζεστε βοήθεια;
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.