Πατρίδα Τώρα
Περιγραφή

Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά
της Φωτεινής Τσαλίκογλου


διασκευή/σκηνοθεσία: Μάνου Καρατζογιάννη
20.10.2017 - 11.02.2018

Μετά την πρώτη sold out παρουσίασή της τον περασμένο Οκτώβριο στο Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αναλόγιο) και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Φωτεινής Τσαλίκογλου «8 ώρες και 35 λεπτά» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός από 20 Οκτωβρίου, με τους Κατερίνα Χέλμη, Μάρω Παπαδοπούλου, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη και Μάνο Καρατζογιάννη.


Πρόκειται για την τραυματική ιστορία μιας οικογένειας Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, όπως την εξιστορεί ένας επίγονός της κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, που διαρκεί 8 ώρες και 35 λεπτά, από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα. Ο Τζόναθαν ανασυνθέτει την ιστορία του έρωτα του για τη χαμένη του αδελφή, του ίδιου και της οικογένειάς του αλλά και της πατρίδας του. Μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφει ο χαμένος χρόνος της ζωής του, όπως τον συγκροτεί το παραποιημένο παρελθόν αλλά και το άγριο παρόν.

Είπαν για την "Πατρίδα Τώρα: 8 ώρες και 35 λεπτά" της Φωτεινής Τσαλίκογλου

"Το ενδιαφέρον ψυχογραφικό πεζογράφημα της Τσαλίκογλου, επιδέξια μεταφερμένο στο θέατρο από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αγγίζει εδώ τις παρυφές της τραγωδίας, ψηλαφώντας τον “τύπο των ήλων” από ανομολόγητες πληγές του ελληνικού, και ίσως όχι μόνο, ασυνείδητου. Σε μια γλώσσα αλήθειας, ωμή και ρεαλιστική, που δεν εξωραΐζει τα πράγματα, ούτε, όμως, γίνεται κυνική, εκθέτει, κάτω από λακανική ψυχαναλυτική ματιά, μια τυπική περίπτωση απωθημένου, άφυλου οιδιπόδειου αισθήματος ενοχής, που δεν πραγματοποιεί την «ωκεάνεια» μεταβίβαση - μεταμόρφωσή του και μοιραία γίνεται αυτοκαταστροφικό. Πρόκειται για ομαδικό, συλλογικό οιδιπόδειο σύμπλεγμα και εδώ μπαίνουμε στο, σχεδόν παρθένο στην Ελλάδα, πεδίο της εθνοψυχανάλυσης.
Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη επικεντρώνεται στην αφήγηση, αλλά με έντονα θεατρικά στοιχεία, που εισπηδούν και αποτυπώνουν, σαν γραφίδα ευαίσθητου σεισμογράφου, τις κορυφώσεις, ταλαντώσεις, εκτινάξεις και καταβυθίσεις του κειμένου." 
Λέανδρος Πολενάκης, Η Αυγή

"Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη παράσταση πρέπει να μπει στα “οπωσδήποτε” της φετινής θεατρικής σαιζόν."
Κώστας Ζήσης, All4fun.gr

"Το νερό είναι κάθαρση, πλεούμενο και πατρἰδα, μήτρα και Αχἐροντας. Με το νερό της θάλασσας θεραπεύει η ίδια η παράσταση."
Κατερίνα Καπερναράκου, Καθημερινή

"Η ερμηνεία του Μάνου Καρατζογιάννη (Τζόναθαν) υπήρξε εφάμιλλη της θαυμάσιας σκηνοθετικής του «δουλειάς», έχοντας δίπλα του ισάξιους συνεργάτες. Απολαύσαμε την Κατερίνα Χέλμη (γιαγιά Ερασμία) σε μια ερμηνεία «γλυκιά και μεστωμένη» σαν το παλιό, καλό κρασί, να αφηγείται τα δραματικά γεγονότα της ζωής της, πλαισιωμένη από τις νεότερες: Μάρω Παπαδοπούλου (Φρόσω, μετέπειτα Λάλε Άντερσεν) και Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη (Αμαλία), οι οποίες έδωσαν απτά δείγματα του δικού τους ταλέντου. Οι θεατές της κατάμεστης αίθουσας του ανακαινισμένου θεάτρου απόλαυσαν μια ξεχωριστή παράσταση και αντάμειψαν όλους τους συντελεστές με παρατεταμένα και ζωηρά χειροκροτήματα, στο τέλος."
Νίκος Μπατσικανής, Γράφειν

"Η Φωτεινή Τσαλίγκογλου δίνει το ρυθμό και τον τόνο της ψυχομετρίας ένας Ελληνισμού που δε χωράει στα στενά όρια του κράτους που λέγεται Ελλάδα, αλλά απλώνεται εκεί που κάθε γης γίνεται πατρίς και που μια αλλαγή ονόματος στο ληξιαρχείο δεν σημαίνει απλώς προδοσία, αλλά αλλοτρίωση, ακρωτηριασμό, αυτοκτονία. Το εξαιρετικό της πεζογράφημα ευτύχησε να διασκευαστεί θεατρικώς από το Μάνο Καρατζογιάννη που εισπνέει δραματικώς κι εκπνέει ποιητικώς. Είναι τόσο καίρια η προσαρμογή, που οι τέσσερις επί σκηνής ηθοποιοί λειτουργούν ως Κουαρτέτο μιας μελωδίας ασύλληπτης για το ανθρώπινο αυτί, εκεί που οι ερεβώδεις τονικότητες μετατρέπουν το λευκό σε αχνοχάραμα μετά από μια κατασκότεινη νύκτα. Εξαιρετικοί όλοι τους, μα πάνω απ’ όλα η Κατερίνα Χέλμη, η Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου μας, σε ρόλο αρχετυπικής «γιαγιάς» βυθισμένης στο λεύκωμα των αναμνήσεών της, το οποίο ξεφυλλίζει νοσταλγικά επαναλαμβάνοντας εις το διηνεκές τους πόνους και τα πάθια των ξεριζωμένων Ιώνων…"
Κωνσταντίνος Μπούρας, Γράφειν

διαβάστε περισσότερα

 • Θέσεις
  καθήμενων
 • Θέσεις
  ΑΜΕΑ
 • Τρόποι
  πρόσβασης
Συντελεστές

Συγγραφέας: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video Art: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργης Χριστοδούλου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μαντζαβίνος
Παραγωγή: Αrt Station

Eρμηνεύουν: Κατερίνα Χέλμη, Μάρω Παπαδοπούλου, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Μάνος Καρατζογιάννης

Media
Παραγωγή

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

Διεύθυνση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 229
Πόλη
ΑΘΗΝΑ
T.K.
-
Τηλέφωνο
210 8841721
Email
nmakkas@yahoo.gr
ΔΟΥ
Α’ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΦΜ
998148377
Εκδηλώσεις
 • Πατρίδα Τώρα - Σταθμός Θέατρο

Επιλογή εκδήλωσης

Σαβ, 20/1
21:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Κυρ, 21/1
19:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Σαβ, 27/1
21:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Κυρ, 28/1
19:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Σαβ, 3/2
21:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Κυρ, 4/2
19:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Σαβ, 10/2
21:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€
Κυρ, 11/2
19:00
Πατρίδα Τώρα Σταθμός Θέατρο - Μεταξουργείο, Αττική
5,00€ - 12,00€

Επιλογή θέσης

Πληροφορίες

Εισάγετε τον κωδικό προσφοράς:
Εφαρμογή
Επιλογή μη αριθμημένων θέσεων

Παρακαλώ επιλέξτε το πλήθος των θέσεων που επιθυμείτε.

 1. Οι θέσεις προστέθηκαν με επιτυχία.
  Διαλέξετε απο τις διαθέσιμες έκπτωσεις ή διαγράψτε όσες θέσεις δεν θέλετε.
  Τέλος πατήστε "Συνέχεια" για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της κράτησης.

 1. Αυτός είναι ο τιμοκατάλογος της εκδήλωσης. Κάθε ζώνη τιμών αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα διαζώματα στην κάτοψη. Συμβουλευτείτε τον χρωματισμό της ζώνης για την επιλογή διάζωματος.

 2. Επιλέξτε τις θέσεις που επιθυμείτε, πατώντας πάνω σε κάθε μια.

 3. Οι επιλεγμένες θέσεις εμφανίζονται κάτω απο την ζώνη τιμών που ανήκουν. Σε αυτό το σημείο έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε απο τις διαθέσιμες εκπτώσεις ή να αφαιρέσετε όσες θέσεις δεν θέλετε.

 4. Το συνολικό κόστος των εισιτηρίων ανανεώνεται αυτόματα με κάθε προσθήκη/αφαίρεση θέσης ή αλλαγή έκπτωσης.

 5. Πατήστε "Συνέχεια" για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της κράτησης.

Συμπληρώστε τα στοιχεία όπως φαίνονται στην κάρτα διαρκείας:
Όνομα: * Επώνυμο: *
Διάζωμα/Τμήμα: * Σειρά: * Θέση: *
Αναζήτηση

Στοιχεία κατόχου

Στοιχεία επικοινωνίας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Παρακαλούμε συμπληρώστε σωστά το e-mail σας ώστε να έχετε πάντα πρόσβαση στη σελίδα εκτύπωσης των εισιτηρίων σας, αλλά και για να μπορούμε να σας ενημερώσουμε σε περίπτωση ακύρωσης / μεταβολής της εκδήλωσης.
ΟΝΟΜΑ *
ΕΠΩΝΥΜΟ *
ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
E-MAIL *

Πληρωμή

Online booking requires cookies.
Please click here to continue.