Η Βιολέτ στη γη
Περιγραφή

Η «Βιολέτ στη γη» για πρώτη φορά στην Ελλάδα,στο Studio
Μαυρομιχάλη, από 6 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη


“Ωραία,Τραγουδήσατε. Κi ύστερα; Τι άλλαξε;
Τίποτα Ετιέν. Τίποτα δεν άλλαξε. Τραγουδήσαμε όμως.”


Η «Βιολέτ στη γη», με τον πρωτότυπο τίτλο «Violette sur la Terre» (2002), αποτελεί το έβδομο θεατρικό έργο της βραβευμένης Γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως Carole Fréchett, σε μετάφραση Δημήτρη Φίλια και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την νέα ομάδα Μετεωρίτες.

Περίληψη:

Τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες μονολογούν σχεδόν ακατανόητα, μέχρι που η αινιγματική Βιολέτ, κάνει δειλά την εμφάνιση της και σαν παλιό κασετόφωνο επαναλαμβάνει φράσεις τους. Οι τέσσερις ήρωες, θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν, να την «δαμάσουν» και τελικά θα βρουν στο πρόσωπο της Βιολέτ τον άνθρωπο στον οποίο θα καταθέσουν τα μύχια της ψυχής τους και θα εκμυστηρευτούν τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Η Βιολέτ με λίγες λέξεις απελευθερωτικής δύναμης, θα υφάνει τις σχέσεις μιας κοινότητας που έχει απωλέσει κάθε έννοια επικοινωνίας. Όλοι τους προσπαθούν να απελευθερωθούν από τον αποδομημένο ενδοσκοπικό μονόλογο τους και να «ξαναβρούν τις λέξεις» όπως ξαναβρίσκει κάποιος το νόημα στη ζωή δίπλα σε μια Βιολέτ που θα μετατραπεί σε κινητήριο μοχλό της εξέλιξης του έργου.

“Ξαφνικά έστριψα. Έτσι απλά μου 'ρθε. Ακριβώς τη στιγμή που άφηνα τον κεντρικό δρόμο, κατάλαβα προς τα πού κατευθυνόμουν. Είχα καιρό να πάω εκεί...”
ΠΩΛ

“Θα πρέπει να ήταν πέντε και είκοσι. Συνήθως, μου παίρνει εικοσιπέντε με εικοσιέξι λεπτά για να φτάσω, όμως έπεσα πάνω στον Αλμπέρ Μπριζίνσκι που περπατούσε πάνω κάτω μπροστά στο σπίτι του... ““
ΕΤΙΕΝ

“όταν φτάσαμε εκεί πέρα, τον είδα να βγάζει μερικά πράγματα από ένα είδος τρύπας. Δεν πολυξεχώριζα τι ήταν. Ύστερα σταμάτησε να κινείται για μερικά δευτερόλεπτα.Γύρισε. Πλησίασα όσο περισσότερο μπορούσα τον άκουσα είπε φύγετε φύγετε από εδώ....”
ΜΑΡΙ-ΖΑΝ

“ Θα πρέπει να ήταν...δεν ξέρω...μιάμιση το πρωί... Ίσως και πιο αργά. Που πάμε; ρώτησα. Στην έρημο baby, απάντησε. Συνεχίσαμε, συνεχίσαμε ώσπου στο τέλος σταμάτησε στην άκρη του δρόμου...”
ΖΟΥΝΤΙΤ

“Πήρα λάθος δρόμο,έκανα λάθος σχέδια, ξαστόχησα στην αγάπη, στη ζωή”
ΒΙΟΛΕΤ

Carole Frechette:

Γεννημένη το 1949 στο Μόντρεαλ του Καναδά, η Kαρόλ Φρεσέτ σπούδασε θέατρο «Στην Εθνική Σχολή Θεάτρου» του Καναδά και αμέσως μετά ενσωματώθηκε στο δυναμικό του φεμινιστικού- μαρξιστικού θεατρικού οργανισμού «Théâtre des cuisines” (1974), όπου κατέθεσε τη συμβολή της σε θέματα θεατρικής γραφής όσο και σκηνοθεσίας. Έχει γράψει σημαντικό αριθμό θεατρικών έργων όπως το “Baby blues”(1989),”La peau d’ Elisa”(1998), ”Violette sur la terre”(2002). Τη χρονιά αυτή (2002) η Καναδή δημιουργός θα τιμηθεί με δυο σημαντικές διακρίσεις: το βραβείο “Elinore et Lou Siminovitch” για τη συμβολή της στο καναδικό θέατρο και το “Βραβείο Γαλλοφωνίας” του φεστιβάλ της γαλλικής πόλης Αβινιόν από την SACD(Société des auteurs et compositeurs dramatiques,- Εταιρία δραματικών συγγραφέων και συνθετών). Οι υψηλές αυτές διακρίσεις θα συμβάλλουν στο να γίνει γνωστότερο το έργο της στην Ευρώπη (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Το 2018 έγινε μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων του Κεμπέκ.

Η ιστορία πίσω από το έργο:

Το 1999 τρείς θεατρικοί οργανισμοί από περιοχές του Καναδικού Κεμπέκ και της Βόρειας Γαλλίας με ανθρακωρυχεία, πρότειναν στην Καρόλ Φρεσέτ να γράψει ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον κόσμο των ανθρακωρύχων. Λίγους μήνες αργότερα η συγγραφέας έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στις περιοχές Loosen-Gohelle, Rough-Noranda Και Sudbury για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ζήσει ή ζουν από τα ανθρακωρυχεία. Είδε και άκουσε περίπου τριάντα άτομα που της μίλησαν για τη ζωή τους. Η Φρεσέτ κράτησε τη ζωντάνια, το κουράγιο, το σωτηριώδες χιούμορ και την ανθρωπιά των ανθρακωρύχων για να πλάσει τη μαγεία των σελίδων του έργου της στο οποίο θα σκιαγραφήσει με τον προσωπικό της τρόπο, την πραγματικότητα μιας κοινότητας που στερείται τα πάντα όταν τα ανθρακωρυχεία κλείνουν βυθίζοντας τους εργαζόμενους στη μιζέρια της ανεργίας, την περιθωριοποίηση και την υπαρξιακή μοναξιά.

Σημείωμα Μεταφραστή:

Επαναστατική ματιά, ύμνος στην αγάπη ή και τα δύο; Όποια ερμηνεία και να δώσεις στο τέλος της ανάγνωσης της «Η Βιολέτ στη γη» νιώθεις την πληρότητα ενός έργου βαθιά ανθρώπινου, συγκινητικού αλλά και κωμικού μαζί, ενός θεατρικού μικρόκοσμου που κινείται ανάμεσα σε σκοτάδι και φως. Μέσα από μία απλή ιστορία η Καρόλ Φρεσέτ μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων να ζούμε μαζί ξεφεύγοντας από την μοναξιά.

Η ομάδα για το έργο:

Τι κοινό άραγε κάνει αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους να συναντιούνται; Να στρέφονται με τόση απελπισία στο ίδιο πρόσωπο. Θα στρέφονταν έτσι στον οποιονδήποτε; Ή μόνο σε όποιον έχει μονάχα αφτιά για να τους ακούει, όπως μοιάζει να κάνει η Βιολέτ. Μέχρι λίγο πριν το τέλος. Εκεί αποδεικνύεται πως έχει κι εκείνη, όπως και καθένα από τα τέσσερα πρόσωπα, «μέσα της μια λίμνη και ξεχείλισε». Δεν αντέχει άλλο. Θέλει να κάνει το πιο απλό. Να μιλήσει. Είναι, βέβαια, και το πιο δύσκολο. Γι’ αυτήν και για το κάθε πρόσωπο. Κανείς δεν ξέρει από πού ν’ αρχίσει. Η επιθυμία πνίγει τον ειρμό της σκέψης τους και κάποια στιγμή η γλώσσα τρέχει μόνη της. Όταν δεν αντέχει πια στη σιωπή. Τα συναισθήματα δε μπορούν να κρύβονται άλλο.Σ’ ένα σημείο οριακό, εκεί είναι που όλοι συναντιούνται.

Αυτό το οριακό είναι που τους ενώνει. Για κάποιους είναι το όριο της παλιάς ζωής τους και η αρχή μιας καινούργιας, για άλλους τα όρια που χωρίζουν τις επιθυμίες τους από την πραγματικότητα, για άλλους τα όρια που τους χωρίζουν από το να ζουν μια κανονική ζωή. Και για άλλους το πιο τελικό σημείο. Το σημείο μιας έκρηξης. Εκεί όπου θα τελειώσουν όλα. Αυτό το όριο είναι ίσως και το πιο αντικειμενικό, το πιο αδιαμφισβήτητο.

Το τέλος του έργου σ’ αφήνει ν’ αμφιβάλλεις ακόμη και γι’ αυτό. Όλα τελείωσαν. Ή μήπως όχι; Η έκρηξη θα γίνει τελικά; Ή θα γίνει μια νέα αρχή; Ποιος ξέρει; Ίσως είναι στο χέρι των ηρώων. Του καθενός ξεχωριστά για τη ζωή του. Ίσως τελικά να μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα, ακόμη κι όσα μοιάζουν τόσο απόλυτα και μη αναστρέψιμα όσο μια χρονομετρημένη θανατηφόρα έκρηξη. Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, η πίστη στη ζωή είναι επιλογή. Και ίσως είναι τόσο απλό να την αναστήσεις όσο το να θυμάσαι μια στις τόσες ένα εύθυμο τραγούδι για την εποχή των κερασιών. Ίσως, πάλι, η λύση να κρύβεται στην ίδια την εξομολόγηση. Και στη σκέψη ότι για κάθε έναν από μας που χάνει το δρόμο του, θα υπάρχει πάντα κάποια Βιολέτ που θα ακούει. Και ποιος ξέρει; Ίσως χέρι-χέρι να βγούμε μαζί από το ορυχείο... «Η Βιολέτ στη γη» συνιστά ένα ψυχογράφημα. Αποτελεί ένα έργο βαθιά υπαρξιακό και πολιτικό, όσο πολιτική είναι και η ανθρώπινη φύση στη ρίζα της. Στο έργο ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο, το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης, προσωποποιημένο σε πέντε ήρωες που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να ξαναβρουν το νόημα στη ζωή. Στην πορεία της ιστορίας, δεν εμφανίζεται κάποια ιδιαίτερη σκηνική δράση, όμως ότι «υπολείπεται» στην εξέλιξη της πλοκής, φαίνεται να αναπληρώνεται με την ψυχική μετατόπιση και των πέντε ηρώων. Η Βιολέτ στη γη, είναι ένα έργο που δεν μπορείς να το κατατάξεις εύκολα σε ένα συγκεκριμένο είδος. Είναι γεμάτο αντιθέσεις. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ:

Οι ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ δημιουργήθηκαν το 2018. Την νεοσύστατη ομάδα αποτελούν πέντε (5) βασικά μέλη, όλοι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ.Αρμένη. Η «Βιολέτ στη γη» αποτελεί το πρώτο τους θεατρικό ανέβασμα. Στο έργο συμμετέχουν 5 ηθοποιοί επί σκηνής και 1 Σκηνοθέτης.

διαβάστε περισσότερα

  • Διάρκεια
    1:20'
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φαναριώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Σπύρος Μποφίλιος

Σχεδιασμός Φωτισμών:Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Trailer: Γιάννης Ψαλτάκης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Art Work -Σχεδιασμός Αφίσας: LoverDo

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Κωνσταντίνος Πλιάτσιος, Τάσος Πετρίτσης, Κατερίνα Καλέντζη, Έλενα Τσέλιου, Σοφία Μελισσηνού

Media
Παραγωγή

Ελένη Στε Μελισσηνού

Διεύθυνση
Αρχαία Κόρινθος
Πόλη
Αρχαία Κόρινθος
T.K.
20007
Τηλέφωνο
306957204304
Email
sophiepz@hotmail.com
ΔΟΥ
Κορίνθου
ΑΦΜ
045936971
Εκδηλώσεις
  • Η Βιολέτ στη γη - Studio Μαυρομιχάλη
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.