Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά
Περιγραφή
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά
Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
Για 8 μόνο παραστάσεις

Η παράσταση «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» που συγκλόνισε το Αθηναϊκό κοινό, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ,ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη.

Από τέλος Μαρτίου και για 8 μόνο παραστάσεις, ο Τάσος Νούσιας φορά το κοστούμι του αλαζόνα βασιλιά Ριχάρδου Β του Σαίξπηρ, βουτώντας στα άδυτα της ψυχοσύνθεσης του, ενσαρκώνοντας παράλληλα και τους κύριους αντιπάλους του.

Ο Ριχάρδος Β' ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής.

Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’. Ξεκινά, δε, από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.

Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν' αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση. Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία-ίσως την πιο καθοριστική-ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;»

Ο Σαίξπηρ έχει καταφέρει, όσο λίγοι συγγραφείς στην παγκόσμια δραματουργία, να περιγράψει μέσω της διήγησης των μύθων του, το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής των ηρώων του. Τα έργα του δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ως ιερά, ονειροπόλα ακόμα και μυστικιστικά.
διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία- επιμέλεια κίνησης: Marlene Kaminsky
Πρωτότυπη μουσική: Constantine
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα
Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής
Κινηματογράφηση trailer : Γιώργος Γεωργόπουλος - Multivision
Εκτέλεση παραγωγής: Πάνος Αγγελόπουλος
Δημόσιες σχέσεις: Μαργαρίτα Σίσιου
Μάσκα: Wintercroft

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Φωνή της Βασίλισσας: Μάιρα Μηλολιδάκη
Κριτικές
Συνολικά, μια σπουδαία, εντελώς μοντέρνα προσέγγιση, ενός κλασσικού ρόλου και ενός διαχρονικού έργου απόλυτα κατάλληλη για το νεότερο κοινό της εποχής των θεαματικών θρύλων και των μετααποκαλυπτικών κινηματογραφικών ιστοριών. 
grandmagazin
 Ο «Ριχάρδος Β'-Το Ρέκβιεμ ενός βασιλιά» είναι μια παράσταση που αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς, όχι μόνο επειδή είναι μια παράσταση ερμηνείας με τον Τάσο Νούσια να καθηλώνει επί ενενήντα λεπτά το κοινό, αλλά και λόγω της όμορφης σκηνοθεσίας της καθώς και του κειμένου της, το οποίο αν και συμπυκνώνει το σαιξπηρικό έργο επ΄ουδεμία περίπτωση δεν αλλοιώνει την ουσία του...

Σπεύσετε να την δείτε όσο είναι καιρός! 
mixgrill
 Ειδική μνεία για το συνολικό αποτέλεσμα αξίζει να γίνει στην εμπνευσμένη  μουσική του Constantine και τους πλέον λειτουργικούς φωτισμούς της Σεσίλιας Τσελεπίδη. Η  δουλειά και των δύο στάθηκε αρωγός στην επική αλλά, συνάμα, μεταφυσική ατμόσφαιρα πολλών σκηνών.

Η νέα θεατρική σεζόν μόλις ξεκίνησε και τολμώ να πω, ότι έχουμε μια από τις ερμηνείες της σεζόν από τον Τάσο Νούσια, κρατώντας τη συγκινητική προτροπή του φινάλε «Πέτα ψυχή μου» από την επιβλητική φωνή του για μια ιδανική κάθαρση...

Τexnes-plus, Γιώτα Δημητριάδη
 Τα λόγια ακολουθούν τις κινήσεις ή το αντίστροφο κι είναι στιγμές που μιλάει μόνο το σώμα του Νούσια. Άψογη κινησιολογία. Όλα τα συναισθήματα επί σκηνής. Όλα φαντάζουν μαγικά, πότε μικρά και πότε θεόρατα... ...Οι θεατές δικαίως καταχειροκρότησαν στο τέλος τους συντελεστές. Ο Νούσιας και πάλι μας δικαίωσε... «Πέτα ψυχή μου», λέει στο τέλος ο βασιλιάς. Αλλά κι εσείς πετάξτε μέχρι το Θέατρο, ψυχές μου, γιατί αυτό το ρεσιτάλ ηθοποιίας και κινησιολογίας δεν πρέπει να το χάσετε... 
Σταυρουλα Ματζωρου, Εφημεριδα των Συντακτων
 Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση με ενδιαφέρουσα σκηνοθετική άποψη, όπως μαρτυρά και το τέλος, όπου ο Ριχάρδος Β’ αναλήφθηκε στον ουρανό σαν ιερό σφάγιο, αντί της άνανδρης δολοφονίας του που υπάρχει στο πρωτότυπο σαιξπηρικό κείμενο και με εξαιρετικές ερμηνείες.                                                                                                    
tospirto, Τόνια Τσαμούρη
 Οι ερμηνεία και των δύο ηθοποιών υπέροχη, τιτάνιο έργο αυτό του Τάσου Νούσια, με τις τρομερές εναλλαγές θυμικού, την ευρεία ερμηνευτική γκάμα και την αριστοτεχνική διαχείριση του σκηνικού χώρου.

Η σκηνοθεσία, εμπνευσμένη με άποψη και αρκετές πολύσημες αιχμές. 
Τheatromania, Μαρία Μαρή
 Αυτό όμως που κάνει την συγκεκριμένη απόδοση τόσο ξεχωριστή είναι η εκπληκτική παρουσία του κ. Νούσια. Ένας ηθοποιός που στηρίζεται στη δυναμική της φωνής του δεν επαναπαύεται σε αυτό και μόνο το στοιχείο απόδοσης, αλλά μέσω της “χορογραφίας” των κινήσεών του εντάσσει ακόμα και τη φυσική του κατάσταση στην ερμηνεία του. Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση ενός αποδυναμωμένου σωματικά και ψυχικά άρχοντα από έναν ηθοποιό που μετατρέπεται σε αθλητής επί σκηνής, έχει μια παράξενη ομορφιά. 
noizy, Δημήτρης Μπάρμπας
 Η σκηνοθεσία της Marlene Kaminsky είδε πράγματι όλα αυτά τα σεξπηρικά στοιχεία και στην ουσία απεικόνισε τον ήρωα να πλάθεται, να αναμορφώνεται, να συντίθεται, να πεθάνει μέσα από την αλλαγή των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών.... Η ζοφερή ατμόσφαιρα του έργου συνάδει με τα μαύρα κοστούμια, τα λιτά σκηνικά, τον κατανυκτικό φωτισμό, την επιβλητική μουσική του Constantine και την διακριτική, συνεπή και υποκριτικά δυνατή παρουσία του Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου..... O Richard του Τ. Νούσια αφ΄ενός συνομιλεί και εκφράζει αριστοτεχνικά με δραματικότητα κάθε ψυχολογική πτυχή της προσωπικής του πορείας αλλά αφ’ ετέρου ερμηνεύει ο ίδιος και τα πρόσωπα, τα κύρια τουλάχιστον του Richard the Second, προσφέροντας ένα ερμηνευτικό επίτευγμα απαράμιλλης υποκριτικής δεινότητας.  
art and press Λία Τσεκούρα
Παραγωγή

ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΠΡ. ΕΠΕ

Διεύθυνση
ΚΥΨΕΛΗΣ 3
Πόλη
Αθήνα
T.K.
-
Τηλέφωνο
210 6857040
Email
Soundpict@gmail.com
ΔΟΥ
Δ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΦΜ
095285975
Εκδηλώσεις
 • Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά - Θέατρο Αθήναιον

Επιλογή εκδήλωσης

Πεμ, 21/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Παρ, 22/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Σαβ, 23/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Κυρ, 24/3
20:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Πεμ, 28/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Παρ, 29/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Σαβ, 30/3
21:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€
Κυρ, 31/3
20:00
Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά Θέατρο Αθήναιον - Θεσσαλονίκη
12,00€ - 15,00€

Επιλογή θέσης

Πληροφορίες

Εισάγετε τον κωδικό προσφοράς:
Εφαρμογή
Επιλογή εισιτηρίων

Παρακαλώ επιλέξτε το πλήθος των εισιτηρίων που επιθυμείτε.

 1. Οι θέσεις προστέθηκαν με επιτυχία.
  Διαλέξετε απο τις διαθέσιμες έκπτωσεις ή διαγράψτε όσες θέσεις δεν θέλετε.
  Τέλος πατήστε "Συνέχεια" για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της κράτησης.

 1. Αυτός είναι ο τιμοκατάλογος της εκδήλωσης. Κάθε ζώνη τιμών αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα διαζώματα στην κάτοψη. Συμβουλευτείτε τον χρωματισμό της ζώνης για την επιλογή διάζωματος.

 2. Επιλέξτε τις θέσεις που επιθυμείτε, πατώντας πάνω σε κάθε μια.

 3. Οι επιλεγμένες θέσεις εμφανίζονται κάτω απο την ζώνη τιμών που ανήκουν. Σε αυτό το σημείο έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε απο τις διαθέσιμες εκπτώσεις ή να αφαιρέσετε όσες θέσεις δεν θέλετε.

 4. Το συνολικό κόστος των εισιτηρίων ανανεώνεται αυτόματα με κάθε προσθήκη/αφαίρεση θέσης ή αλλαγή έκπτωσης.

 5. Πατήστε "Συνέχεια" για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της κράτησης.

Συμπληρώστε τα στοιχεία όπως φαίνονται στην κάρτα διαρκείας:
Όνομα: * Επώνυμο: *
Διάζωμα/Τμήμα: * Σειρά: * Θέση: *
Αναζήτηση
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.