Τω μάθειμα
Περιγραφή

Τω μάθειμα

Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει


Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90°C ανεβάζουν τη θερμοκρασία μεταφέροντας «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ» του Ε. Ιονέσκο, εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, ως «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» στην Αθήνα του 2019.

Στο ΜΑΘΗΜΑ - ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής - ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο σαρκάζει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία, την ελλιπή κατάρτιση των διδασκόντων, τα αντιεπιστημονικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς και την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης.
Στην παράσταση της, η ομάδα 90οC ανατρέπει τα δεδομένα της δράσης του έργου, καθώς αντικαθιστά το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας με αυτόν ενός non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) ατόμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποδοχής στην διαφορετικότητα και υποστηρίζει πως μόνο μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.
Η ομάδα 90οC αναδεικνύει όλα όσα βρίσκονται εκτός διδακτέας ύλης ως αντίλογο στα «ορθά/ακαδημαϊκά/κοινωνικά πρέπει», και αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ένας συνεσταλμένος Καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της ξύλινης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το ανήσυχο βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπος της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.
Μέσα από ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε διδαχτεί, ο Ιονέσκο στήνει μια θεατρική παγίδα: με την εξέλιξη του μαθήματος, ο Καθηγητής οδηγεί το Μαθητευόμενο στην πλήρη υποταγή και η ιστορία ξεφεύγει από τη σφαίρα του ρεαλισμού. Μέσα από σκληρές λέξεις και εικόνες, ντυμένες με το σαρδόνιο, έξοχο και ανατρεπτικό χιούμορ του Ιονέσκο, οι χαρακτήρες οδηγούνται στο ολικό χάος, με τον Καθηγητή να γίνεται βίαιος και τελικά…


«ΞΕΧΑΣΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ»

Η φράση αυτή αποτελεί το μανιφέστο της παράστασης.

Η ομάδα 90°C, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα πάνω στη πολιτισμική κρίση της Διδακτικής στην Ελλάδα, στήνει στην ατμοσφαιρική αίθουσα του Bios Basement, μια βαθιά ανήσυχη παράσταση με στόχο να αναδείξει όλα όσα βρίσκονται εκτός... διδακτέας ύλης.
Στη διασκευή της, η ομάδα 90°C, μεταφέρει το έργο στην Αθήνα του 2019, που, οργισμένη και αδαής, μετεωρίζεται σε έναν απροσδιόριστο χρόνο, κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο, κάνοντας χρήση του καταπιεσμένου δασκάλου, ως μοντέλο ενός κοινωνικά αποδεκτού Serial Killer, που καθημερινά σκοτώνει μαθητές, προκειμένου να τεκμηριώσει τη
τραγική έλλειψη Παιδείας.
Κύριος στόχος της ομάδας, είναι η δημιουργία μιας θεατρικής εμπειρίας που αναπνέει και εκτός θεατρικής αίθουσας, ενώ αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από συμμαθητές του, το 2015 

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Όταν η εξειδίκευση προσπερνάει τη γνώση, η πληροφορία την ενημέρωση και ο βιοπορισμός την επιβίωση, ο φασισμός παίρνει κεφάλι. Οι άνθρωποι, φοβισμένοι, περιχαρακώνονται κι αγριεύουν. Η κοινωνία αποσυντίθεται. Η επικοινωνία παραχωρεί τη θέση της στη φασαρία. Η οργή οδηγεί - ο φανατισμός ακολουθεί - ο φασισμός παραμορφώνει - ο άνθρωπος σκοτώνει. Ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία, κυρίαρχα τόσο στο μεταπολεμικό αριστούργημα του Ιονέσκο όσο και της παράστασής μας. Με «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» - ως έχει, κατά τα ανορθόγραφα πολιτισμικά πρότυπα του βόθρου της Χρυσής Αυγής -
υπογραμμίζουμε την έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ως το μέγιστο πρόβλημα σήμερα»

- Δημήτρης Κομνηνός

διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές

Συμπαραγωγή: Ομάδα 90οC / Bios - Exploring Urban Culture
Μετάφραση / Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός
Ιστορική Έρευνα / Διασκευή: Ομάδα 90°C
Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Atelier
Πρωτότυπη Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας
Κινησιολογική Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης
Make-up / Μαλλιά: Σάλλη Αλ Ταπάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου


ΔΙΑΝΟΜΗ
Καθηγητής: ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μαθητευόμενο άτομο: JAMES RODI
Υπηρέτρια: ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Παραγωγή

BIOS εξερευνώντας τον αστικό πολιτισμό

Διεύθυνση
Σαλαμίνος 13& Πειραιώς 84
Πόλη
Αθήνα
T.K.
-
Τηλέφωνο
-
Email
seminars@bios.gr
ΔΟΥ
ΙΣΤ’ Αθηνών
ΑΦΜ
999375990
Εκδηλώσεις
  • Τω μάθειμα - BIOS
Online booking requires cookies.
Please click here to continue.