Νύχτες Πρεμιέρας
Ο ΧΩΡΟΣ

Νύχτες Πρεμιέρας

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

 22 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και έκτοτε επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο στην πόλη με τεράστια επιτυχία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσή Αθηνά

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από Διεθνή Επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Η Χρυσή Αθηνά απονέμεται στον/η σκηνοθέτη/ιδα της πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιας ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 Ευρώ. Το βραβείο αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών

πονέμεται από την προαναφερθείσα επιτροπή στην ταινία με την πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετική άποψη και πρόκειται για αναμνηστική πλακέτα. Βραβείο Σεναρίου Απονέμεται στην ταινία που, σύμφωνα με τη γνώμη της προαναφερθείσας επιτροπής, διαθέτει το αρτιότερο σενάριο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Η ταινία επιλέγεται με βάση τις καθημερινές ψηφοφορίες του κοινού και συνοδεύεται από τιμητική πλακέτα. Χορηγός βραβείου κοινού είναι η Fischer Beer.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Χρυσή Αθηνά

Η ταινία επιλέγεται από πενταμελή διεθνή επιτροπή, που αποτελείται από καλλιτέχνες και επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου. Το βραβείο - αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ • ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζει τις προσπάθειες των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών με το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους επαγγελματίες της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας απονέμει τα εξής βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Β' Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Στα 25 χρόνια της διοργάνωσής του, το ΔΦΚ της Αθήνας έχει αναδείξει, μέσω των επιλογών του προγράμματός του, μετέπειτα σπουδαίες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, όπως οι σκηνοθέτες Πολ Τόμας Άντερσον, Σοφία Κόπολα, Τζέιμς Γκρέι, Πάολο Σορεντίνο, Ντάνι Μπόιλ και Σον Μπέικερ.

Επίσης, έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα του ξένου και ελληνικού κινηματογραφικού χώρου. Μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους δημιουργοί όπως οι Γιώργος Λάνθιμος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Γουίτ Στίλμαν, Φατίχ Ακίν, Κιμ Κι Ντουκ, Άρι Φόλμαν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Τζέιν Μπίρκιν, Σάλι Πότερ, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Γκασπάρ Νοέ, Κρίστιαν Πέτζολντ, Τομ Τίκβερ, Λοράν Καντέ, Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ, Τζούλιαν Τεμπλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, και ηθοποιοί όπως οι Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Τζέρεμι Άιρονς, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Φράνκα Ποτέντε και ο δημοφιλής χορευτής Σεργκέι Πολούνιν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική, Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών

Αναλυτικά οι αίθουσες του Φεστιβάλ

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (Θερινός)
Κήπος Ζαππείου, Αθήνα
23 έως 29 Σεπτεμβρίου
τηλ. 2103369300


ΡΙΒΙΕΡΑ (Θερινός)
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
τηλ. 2103844827


ΣΤΕΛΛΑ (Θερινός)
Τενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
τηλ. 2108657200


ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - Λαΐς (Θερινός)
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου
24 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου (όχι την 29/9)
τηλ. 2103609695


ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ (Θερινός)
Σκίπη 5 - 7, Καλλιθέα
29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
τηλ. 210958 5774


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (12μηνης λειτουργίας)
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
26 Σεπτεμβρίου
τηλ. 2104143310


ΔΑΝΑΟΣ 1 (12μηνης λειτουργίας)
Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
τηλ. 2106922655


ΙΝΤΕΑΛ (12μηνης λειτουργίας)
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου


ΤΡΙΑΝΟΝ (12μηνης λειτουργίας)
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου

Καλές προβολές!