Επί Κολωνώ
Ο ΧΩΡΟΣ

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός
τηλ 210 5138067, xkolono@otenet.gr

Το 2000 στον Κολωνό, σε ένα διατηρητεό κτίριο του 1918 που έως τότε λειτουργούσε ως σχολείο, άνοιξε τις πύλες του το θέατρο «Επί Κολωνώ», ένας ιδιαίτερος πολυμορφικός χώρος που στέγασε το όραμα της Ομάδας Νάμα, δηλαδή της σκηνοθέτριας Ελένης Σκότη και του αρχιτέκτονα, μεταφραστή και σκηνογράφου Γιώργου Χατζηνικολάου, δημιουργώντας έναν μοναδικό έως σήμερα πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σε όλους τους χώρους του Επί Κολωνώ - στην Κεντρική Σκηνή και στο Black Box, στο Φουαγιέ το οποίο λειτουργεί και ως μπαρ-καφέ και στην Αυλή - φιλοξενούνται ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις με το θέατρο κυρίαρχο ανάμεσά τους. Ένα από τα βασικότερα κύτταρα του Επί Κολωνώ είναι το εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας Νάμα - το Studio Nάμα, το οποίο έχει προσφέρει στο ελληνικό θέατρο μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς. Τα μαθήματα υποκριτικής θα συνεχίσουν και φέτος δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω το ρεπερτόριο του Επί Κολωνώ για τη θεατρική περίοδο 2021-2022.

Στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ισπανικό έργο του Ντάβιντ Ντεσόλα «Η Σιωπηλή Λίμνη». Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Ομάδας Νάμα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη με τους Παναγιώτα Βλάντη, Θανάση Κουρλαμπά και Χάρη Τσιτσάκη. Ένας καθηγητής που περνάει μια κρίση, καλείται να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε έναν ιδιόμορφο μαθητή, ενώ αρχίζει μια περίεργη σχέση με τη μητέρα του: μια γυναίκα που ζει βυθισμένη σε ένα σύμπαν που δημιούργησε η ίδια σαν καταφύγιο από μια αφόρητη πραγματικότητα. Ένας παλιός δάσκαλος θα γίνει ο σύνδεσμος σε αυτή την παράξενη σχέση, η οποία μένει πάντα υποταγμένη σε ένα τρομερό γεγονός. 

Μέσα Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η παρουσίαση του εργαστηρίου υποκριτικής «Οι Aπαρατήρητοι». Μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Σπανού (Εκδ. Πόλις), για τους ανθρώπους που βρίσκονται συνεχώς μπροστά μας χωρίς να μαθαίνουμε ποτέ το όνομά τους. Η ταμίας του σούπερ μάρκετ, ο ντελιβεράς και οι άλλοι θα γίνουν, τελικά, ορατοί στη σκηνή του Επί Κολωνώ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από μέσα Νοεμβρίου.  

Τέλος Δεκεμβρίου, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα ακολουθήσει μια σειρά θεματικών μονόπρακτων με τίτλο «Talking Heads»  βασισμένα στους διαλόγους του Θανάση Λάλα με παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Το πρώτο μονόπρακτό θα αφορά τον σπουδαίο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Στιγμές από μια Ζωή». Στον ρόλο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ο Κωσταντίνος Τζούμας.  

Θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε από αρχές Φεβρουαρίου, το ελληνικό έργο σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου, «Ο Συνεργός» με τους Χρήστο Κοντογεώργη, Στάθη Κόικα, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός εγκλήματος που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε την έμπνευση για την συγγραφή ενός νέου θεατρικού έργου που φωτίζει τις συνθήκες και την οπτική ενός ανθρώπου που αποφασίζει να συγκαλύψει και να προστατέψει έναν δολοφόνο.

Μετά από 2 συνεχόμενες ματαιώσεις του Φεστιβάλ Off Off Athens λόγω της πανδημίας, ευελπιστούμε ότι το καλοκαιρινό Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων που μετρά 11 χρόνια ζωής, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί φέτος απρόσκοπτα φέρνοντας και πάλι νέες δημιουργικές ιδέες στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. 

Τέλος η βραβευμένη παράσταση του Επί Κολωνώ και της Ομάδας Νάμα (1ο βραβείο Καλύτερης παράστασης, 1ο Σκηνοθεσίας και 1ο γυναικείου ρόλου στην Αγορίτσα Οικονόμου στα Βραβεία κοινού του Αθηνοράματος), «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με τους Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφία Σεϊρλη, Ιωσήφ Ιωσηφίδη και Γιώργο Κατσή θα συνεχίσει και φέτος τις παραστάσεις της στο Σύγχρονο Θέατρο από 6 Οκτωβρίου (Ευμολπιδών 45).

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις στο www.epikolono.gr
Facebook: https://www.facebook.com/epikolono.gr/
Twitter: https://twitter.com/?lang=el