Καλαμάτα: Η Καλαμάτα - πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας - μας αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της εύφορης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό κέντρο και σε σημαντικό λιμάνι. Απέχει 238 χλμ. ΝΔ από την Αθήνα.
Κυπαρισσία: Κυπαρισσήεντα την αναφέρει ο Όμηρος, Αρκαδιά την λέγαν’ τον Μεσαίωνα –πιθανότατα επειδή εδώ ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί Αρκάδες προκειμένου να γλιτώσουν τις επιδρομές των Σλάβων. Το όνομά της ο μύθος λέει πως το πήρε από τον Κυπάρισσο, φίλο του Απόλλωνα, ο οποίος κάποια στιγμή κυνηγώντας σημάδεψε και σκότωσε κατά λάθος το ελάφι που του είχε χαρίσει ο θεός. Απαρηγόρητος ζητούσε από τους θεούς να πεθάνει, και ο Απόλλωνας που τον λυπήθηκε τον μετέτρεψε στο δέντρο το οποίο αφιερώθηκε στον Πλούτωνα κι έγινε –και παρέμεινε– σύμβολο του πένθους στους αιώνες των αιώνων.
Σήμερα, η Κυπαρισσία είναι μια ολοζώντανη, μικρούλα πόλη 5.000 περίπου κατοίκων, που ακουμπά στα τιρκουάζ νερά του Ιονίου από τη μια και στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω, που οι ντόπιοι το λένε Ψυχρό, από την άλλη. Έχει στην κορυφή της ένα φράγκικο κάστρο, γύρω από τα τείχη του οποίου απλώνεται, κατεβαίνοντας απαλά προς την θάλασσα, μια κουκλίστικη παλιά πόλη, όλο χρώμα και χάρη.
Αρχαία Ολυμπία: Μια επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είναι αρκετή. Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν σταματά να εντυπωσιάζει. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου θα λατρέψετε και εσείς τον πατέρα των θεών, Δία. Θα φανταστείτε να υψώνεται επιβλητικό μπροστά σας ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ύψους 13,5 μέτρων, φιλοτεχνημένο από τον Φειδία. Με δέος θα αντικρίσετε τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη. Θα αισθανθείτε την αίγλη, τη δόξα και τη σοφία ενός πολιτισμού που μάγεψε τον κόσμο όλο και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στη γραμμή εκκίνησης για ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία, στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. Έτοιμοι; Φύγαμε.
Καλάβρυτα: Τα Καλάβρυτα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, πανέμορφος κάθε εποχή του χρόνου, που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Επισκεφθείτε την πανέμορφη αυτή κωμόπολη στους πρόποδες του Χελμού, η οποία –ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο– σφύζει από ζωή χάριν στο σύγχρονο χιονοδρομικό της κέντρο.
Εδώ θα συναντήσετε ένα ονειρικό σκηνικό με λιθόκτιστα σπίτια, μικρές πλατείες, χαριτωμένους πεζόδρομους, γραφικά καφέ και ταβέρνες δίπλα σε σκιερά πλατάνια. Σήμα κατατεθέν της πόλης ο οδοντωτός, που εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το Φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα. Θα θαυμάσετε το τρόπο με τον οποίο το «τρενάκι» του Βουραϊκού ενσωματώθηκε στο περιβάλλον και δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα του φαραγγιού. Μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί, φτιαγμένο από την ίδια τη φύση!
Πύλος: Απ’ όλα τα μέρη στην Πελοπόννησο, η Πύλος είναι εκείνη που θυμίζει περισσότερο νησί. Τα ολόλευκα σπίτια της, σκεπασμένα με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά της, που είναι σχεδόν ακίνητα γιατί τον κόλπο μπροστά της κλείνει σαν κομμάτι από παζλ ένα παράξενο νησάκι, που λέγεται Σφακτηρία. Το ατενίζει από ψηλά ένα παραμυθένιο κάστρο, το Νιόκαστρο. Και το αναφέρει ο Θουκυδίδης, γιατί εδώ συνέβη κάτι μοναδικό –κάτι που δεν είχε ποτέ συμβεί, και δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά.Βασιλιάς της Πύλου στα ομηρικά χρόνια ήταν ο Νέστορας ή Νέστωρ, ο σοφότερος ανάμεσα στους αρχηγούς του Τρωικού πολέμου. Κάτω από το Παλαιόκαστρο Πύλου, εκεί όπου σύμφωνα με τον Όμηρο πάντα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πύλου, και κατεβαίνοντας την πλαγιά για να φτάσετε στην παραλία Βοϊδοκοιλιά, θα βρείτε ένα θολωτό σπήλαιο το επονομαζόμενο και ως σπηλιά του Νέστορα.